Sumber Foto Hiasan : Pexels (Pixabay)

 

Sepanjang tempoh ‘total lockdown’ yang sudahpun dilangsungkan selama dua hari, sektor ekonomi negara adalah di antara sektor yang paling mendapat perhatian ramai.

Bukan saja ia membawa kesan kepada golongan peniaga, malah orang ramai yang perlu mendapatkan barangan, servis, perkhidmatan dan perlu melangsaikan rutin harian turut terkesan dengan SOP baharu ini; seperti yang diumumkan oleh Menteri Kanan Keselamatan, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob.

ARTIKEL BERKAITAN : Bukan Malaysia Saja Kenakan Perintah ‘Lockdown’ Kedua, Ini 5 Buah Negara Lain – REMAJA

Salah satu operasi yang masih dibolehkan kerajaan adalah perkhidmatan & penjagaan veterinar serta klinik haiwan. Ada sebab mengapa haiwan peliharaan diberi keutamaan berbanding penerima perkhidmatan jenis lain.

Macam mana kita tertarik dengan kecomelan si Oyen, Tompok, Putih dan Belang; sebagai pemiliknya bertanggungjawab, kita perlu memastikan haiwan peliharaan berada dalam keadaan selamat, sihat dan ria walaupun dalam tempoh lockdown.

Bukan Kita Je Perlu Suntikan, Jangan Lupakan Temujanji ‘Oyen’ Dengan Veterinar
Sumber Foto Hiasan : Pexels Tranmautritam

Bagi menggalakkan penjagaan haiwan yang baik, Royal Canin Malaysia pada bulan ini ingin mengingatkan korang agar terus menjaga kesejahteraan haiwan peliharaan sepanjang tempoh dua minggu ini (atau lebih).

Jangan disebabkan rasa panik untuk berdepan dua minggu penuh mencabar ini, kita sampai terlupa untuk membuat temujanji doktor veterinar.

Selagi kita (dan Oyen) mematuhi semua Prosedur Operasi Standard (SOP) dan peraturan yang telah ditetapkan oleh kerajaan, tiada masalah pun untuk membawa haiwan berjumpa doktor secara berkala.

IKLAN
Bukan Kita Je Perlu Suntikan, Jangan Lupakan Temujanji ‘Oyen’ Dengan Veterinar
Sumber Foto Hiasan : Pexels Mikhail Nilov

Bak kata Royal Canin dalam kempen yang baru dilancarkan mereka semalam pada 1 Jun, marilah  “Take Your Pet to The Vet” yang berdaftar.

Kita perlu menempah temujanji dengan doktor veterinar sekurang-kurangnya dua kali setahun; bermula pada awal usia hingga ke usia emas haiwan bagi memastikan penjagaan kesihatan berbentuk pencegahan.

“Semasa tempoh berkurung (lockdown), kami menerima maklum balas peningkatan pemilikan haiwan peliharaan.

“Justeru, pemeriksaan oleh doktor veterinar sebanyak dua kali setahun membantu pemilik mengetahui lebih lanjut tentang kesihatan, keperluan nutrisi, tabiat dan minat haiwan peliharaan mereka sepanjang tempoh ini.

“Pemeriksaan berjadual juga boleh mengenalpasti situasi medikal lebih awal, dan mencegah sesetengah penyakit daripada menjadi lebih teruk.”

Pengurus Komunikasi Saintifik Royal Canin Malaysia – Dr. Kavindaran Krisnasamy

Kempen Take Your Pet to The Vet oleh Royal Canin ini akan berlangsung selama LIMA bulan bermula 1 Jun hingga 30 November 2021.

Bersempena kempen ini, Royal Canin telah menyediakan pelbagai aktiviti dan hadiah menarik tau untuk kucing dan anjing peliharaan korang!

IKLAN

.

Puppy & Kitten On-Boarding

Daftarkan anak kucing dan anak anjing di aplikasi Royal Canin Club yang boleh dimuat turun di Apple Store dan Google Play Store. Pemilik haiwan akan menerima baucar penjagaan kesihatan haiwan bernilai RM30 bermula 1 Julai selepas mendaftar profil haiwan di aplikasi.

Bukan Kita Je Perlu Suntikan, Jangan Lupakan Temujanji ‘Oyen’ Dengan Veterinar
Sumber: Facebook Royal Canin Malaysia

Di Royal Canin Club, korang boleh mendapat nasihat cara didikan dan pilihan nutrisi kesihatan bagi anak kucing dan anak anjing.

.

Pet2Vet Contest

Setelah mendaftar di aplikasi Royal Canin Club itu, bolehlah korang sertau pertandingan Pet2Vet untuk memenangi baucar penjagaan kesihatan bernilai RM50. Baucar itu boleh digunakan untuk sesi konsultan perkhidmatan kesihatan di klinik-klinik yang tersenarai di aplikasi Royal Canin Club!

IKLAN
Bukan Kita Je Perlu Suntikan, Jangan Lupakan Temujanji ‘Oyen’ Dengan Veterinar
Sumber: Facebook Royal Canin Malaysia

Lebih 2,000 baucar akan diberikan dalam dua fasa, iaitu 1 Jun-30 Julai 2021 dan 1-30 September 2021.

.

Jom Talk Pets! Podcast

Malas nak baca? Haa, dengarkan je topik menarik seperti isu parasit pada haiwan peliharaan, pemandulan haiwan, cara terbaik melatih haiwan dan banyak lagi. Semua itu ada di podcast rasmi Royal Canin Malaysia berjudul “Jom Talk Pets”. Ia boleh dimuat naik di Spotify, Apple Podcast dan Google podcast.

.

Pet2Vet Digital Event

Acara Pet2Vet Digital Event akan disertai oleh pemilik haiwan peliharaan di Malaysia. Acara yang akan diadakan di Facebook Royal Canin Malaysia ini akan berkongsi tip bekesan daripada pakar haiwan peliharaan, pemilik haiwan peliharaan dan doktor veterinar secara percuma. Namun, REMAJA masih tidak pasti mengenai tarikh acara ini diadakan pada tahun ini.

*

So guys, ingat ya. Si Oyen pun perlukan penjagaan terbaik daripada kita sebagai pemiliknya.

BACA LAGI : Boleh Try Dekat ‘Oyen’, Aplikasi Translate Bahasa Haiwan Buat Netizen Teruja – REMAJA

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI