Foto: Dreams

Tidak dinafikan ramai diantara kita sering mengaitkan mimpi sebagai petunjuk kepada sesuatu perkara baik atau buruk. Secara umum, manusia hanya memikirkan bahawa mimpi itu terbahagi kepada dua, iaitu baik dan buruk.

Namun, menurut Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah ada 9 kategori mimpi bagi seorang manusia normal mengikut kajian psikologi.

Apakah jenis-jenis mimpi itu? Jom kita lihat antara perkongsian yang telah dibuat oleh beliau.

Mimpi pemulihan psikologi

Mimpi ini dikatakan sering wujud bila korang stres dan ada perkara penting yang terlalu susah untuk membuat keputusan. Jika mimpi ini berlaku, jangan lihat ia adalah perkara negatif, tetapi ini adalah isyarat bahawa otak korang sedang berada dalam fasa pemulihan semula fikiran supaya boleh ‘reboot’ dengan lebih baik.

Bukan Hanya Petanda Baik Atau Buruk, Ini 9 Jenis Mimpi Menurut Kajian Psikologi
Foto: Илья Мельниченко

Mimpi penyelesaian masalah

Mimpi ini selalu hadir dengan jawapan. Ia adalah panduan dan membantu untuk korang menyelesaikan masalah di waktu sedar. Erti kata lain disebut sebagai ilham.

Mimpi proses psikologi

Mimpi ini cuba menggambarkan emosi, psikologi dan kemahuan korang di dunia realiti.

IKLAN

Mimpi kehidupan seharian

Mimpi muka yang selalu kita jumpa, tempat atau satu kejadian penting dan selalunya tepat. Ia nampak sangat jelas dan nyata. Mimpi ini adalah mimpi biasa yang mana otak korang sedang memproses apa juga maklumat lama atau yang baru terjadi di dalam satu pemikiran.

Lipatan mimpi

Pernah tak korang bermimpi tentang satu kejadian, ciri-cirinya seperti pernah dijangka atau diidamkan. Mimpi yang indah cukup sempurna. Ia buat korang rasa puas seperti sudah mencapai semuanya. Namun, realitinya korang tidak mahu buat apa-apa, cuma ingin bermimpi sahaja.

Mimpi ini bak kata orang tua, mainan tidur. Ia tidak lebih daripada otak logik kita sedang menerokai pemikiran bawah sedar dengan lebih mendalam.

Bukan Hanya Petanda Baik Atau Buruk, Ini 9 Jenis Mimpi Menurut Kajian Psikologi
Foto: Greg Rakozy

Mimpi yang berulang

Mimpi yang kerap datang ini adalah punca kerana korang sering terfikir-fikir. Walaupun dah berhenti berfikir, maklumat itu berada di bawah sedar kita, menjadikan ia adalah satu gambaran yang patut diulang selalu dalam tidur.

IKLAN

Mimpi dalam sedar

Mimpi dalam mimpi. Korang sedar bahawa korang sedang bermimpi. Ia nampak jelas semua karakter dan kejadian. Masa ini otak korang sedang ligat memproses. Itu yang kadang-kadang bila bangun korang jadi penat dan rasa tidak cukup tidur.

Bayangan mimpi

Banyak perkara yang kita tidak dapat lakukan di dunia realiti tetapi hanya mampu membayangkan sahaja. Bayangan itu yang dibawa masuk ke mimpi dan akhirnya akan menciptakan dunia fantasi kita sendiri.

Bukan Hanya Petanda Baik Atau Buruk, Ini 9 Jenis Mimpi Menurut Kajian Psikologi
Foto: Josh Hild

Mimpi ngeri

Mimpi yang penuh dengan emosi dan situasi yang mendebarkan. Ia adalah gabungan fikiran bawah sedar kita yang terlalu takut akan sesuatu. Jika korang kerap mimpi ngeri, pastikan ambil wudhuk sebelum tidur, baca doa tidur, selawat 11 kali, maafkan semua orang dan kerapkan solat taubat.

Namun begitu, apa pun yang korang mimpikan ia tidak boleh dijadikan satu ketetapan atau jawapan walaupun kuat serta jelas mimpi tersebut. Korang perlu merujuk dengan orang yang lebih ahli dan banyakkan doa serta berusaha.

IKLAN

Maksud-maksud mimpi ini juga adalah berdasarkan kajian psikologi dan bukannya untuk korang percaya bulat-bulat okay?

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=c_utOMz9V4o&list=PL_R6hQ5tkODLdU7Obr3safbIdpJ8caa5Z&index=7&t=2s