Sebut saja nama kumpulan k-pop BTS, pasti ramai fans mereka yang dah tersenyum simpul bila membayangkan tujuh orang jejaka tampan dalam kumpulan tersebut.

Terbaru, BTS dikhabarkan bakal melancarkan permainan video di alam maya yang dinamakan sebagai BTS World pada 26 Jun nanti.

Paling best, korang kini boleh menjadi ‘manager’ mereka pula. BTS World ini dibangunkan oleh syarikat permainan mudah alih Korea Selatan, Netmarble yang bekerjasama dengan BTS.

Berikut merupakan 6 fakta tentang permainan simulasi mudah alih ini yang perlu korang tahu.

1. Menggembara merentasi masa ke tahun 2012

Keistimewaaan permainan digital ini adalah ia boleh membawa pemain yang bertindak sebagai ‘pengurus’ untuk mengembara merentasi masa ke tahun 2012, iaitu sebelum kemunculan BTS.

Tujuannya adalah supaya ‘pengurus’ dapat membimbing septet tersebut dalam mengejar impian untuk menjadi mereka superstar.

2. Berinteraksi secara virtual bersama BTS

Korang akan berhadapan dengan pelbagai misi dan perlu memilih kad anggota BTS bagi menyelesaikan misi tersebut sebelum ke peringkat seterusnya.

IKLAN

Dengan mengumpul dan menaik taraf kad-kad tersebut, korang boleh membongkar lebih banyak kisah sepanjang permainan dan akan berpeluang untuk berinteraksi secara ‘virtual’ dengan BTS menerusi sistem interaktif satu ke satu.

BTS Bakal Lancar Permainan Video, Ini 6 Fakta Yang ARMY Kena Tahu

3. Menawarkan kandungan eksklusif

Permainan ini juga menawarkan kandungan eksklusif, termasuk 100 klip video dan 10,000 foto terbaharu yang tidak dapat ditonton di platform lain.

BTS Bakal Lancar Permainan Video, Ini 6 Fakta Yang ARMY Kena Tahu

4. Penampilan MatMangMakz dengan lagu Dream Glow

Lagu pertama ‘Dream Glow’ yang telah dimuat naik di permainan maya tersebut pada 7 Jun lalu didendangkan oleh Jin, Jimin dan Jungkook.

IKLAN

Lagu hasil kolaborasi bersama penyanyi Britain, Charli XCX itu juga merupakan penampilan pertama ‘MatMangMakz’ yang merupakan singkatan perkataan dalam Bahasa Korea untuk ‘matnae’ (anggota paling berusia iaitu Jin), ‘Mang-gae’ (nama samaran Jimin), dan ‘maknae’ (anggota paling muda iaitu Jungkook).

5. Percuma untuk dimuat turun tapi..

Permainan ini akan dilancarkan di seluruh dunia kecuali China, di semua peranti iOS dan Android pada 26 Jun ini dan korang boleh memuat naik secara percuma.

Walau bagaimanapun, kalau dilihat pada permainan Netmarble yang lain, ia mungkin memerlukan pembayaran dalam aplikasi untuk mendapatkan akses penuh kepada semua elemen dalam permainan tersebut.

IKLAN

Tapi, kalau korang memang fanatik BTS, why not kan?

6. Pra pendaftaran kini dibuka

Pra pendaftaran telah dibuka di btsw.netmarble.com

Laman ini menyediakan demo permainan mini BTS World dan juga menawarkan pengenalan kepada permainan, cerita BTS dan ‘sneak peek’ fungsi permainan yang membenarkan pemain berinteraksi dengan anggota BTS.

Pergh, confirm ARMY dah excited nak tunggu permainan video BTS World ni. Lepas ni bolehlah buat korang hilang sikit rasa rindu dekat idola korang ni.

Enjoy!

Sumber: Astro Awani