Biasakan nampak lelaki sama ada datang menaiki kereta atau motor dan berhenti di tepi kedai mamak. Order macam-macam dan kemudian buat-buat duduk dalam kereta. 10 minit kemudian, datanglah mamak menghulur sesuatu yang kesemuanya diletakkan dalam plastik hitam.

Mungkin merasakan selamat, lepas bayar, pecut kereta dan motor menuju ke satu destinasi. Mungkin cari port nak makan. Mungkin makan curi-curi lebih nikmat. Kalau perempuan, bolehlah dimaafkan lagi tapi kalau lelaki, periodkah.

Kalau Ramadan pun tak mampu nak puasa, bagaimana nak jadi imam dalam keluarga bila berumahtangga dengan pasangan kelak? Mungkin kita boleh sorok-sorok beli makanan tapi Allah tetap nampakkan!

Baca perkongsian dari Saudara Yamin Ismail tentang geng-geng plastik hitam iaitu golongan yang membeli makanan di siang hari dan demi menyorokkannya makan makanan dibungkus dengan plastik hitam.

“GENG PLASTIK HITAM”, Puasa Pun Tak Boleh Nak Buat, Bagaimana Nak Jadi Imam Keluarga?

“Haa, komer ada jumpe geng plastik hitam ke? Jangan lambat, cepat kabo ke paklong.. bio paklong tangkap demer-demer ni.. tak malu sebab tak puasa…”

Demikian kata sahabat ana yang bekerja sebagai ketua penguatkuasa agama di sebuah negeri.

IKLAN

Puas saya berfikir, siapa geng plastik hitam ni?

Rupanya geng plastik hitam ialah orang Islam yang tidak berpuasa di bulan Ramadan. Mereka dapat dilihat apabila menjinjing keluar bungkusan plastik warna hitam keluar dari kedai makan.

Masyarakat secara sinis menggelarkan mereka ‘geng plastik hitam’, sempena warna plastik yang digunakan.

“GENG PLASTIK HITAM”, Puasa Pun Tak Boleh Nak Buat, Bagaimana Nak Jadi Imam Keluarga?

IKLAN

Isi bungkusan itu tidak perlu diperjelaskan lagi. Ada yang memilih roti canai, mee goreng dan ada menu nasi berlauk.

Memanglah kalau seseorang itu uzur dari sudut syarak dan tidak mampu berpuasa, dia dibolehkan tidak berpuasa. Tetapi dalam kes geng plastik hitam ini, saya berpandangan:

1) Orang Islam boleh membeli makanan pada waktu siang pada bulan Ramadan selagi ia tidak makan pada siang hari atau bersubahat dengan membeli bagi pihak orang lain yang tidak berpuasa.

2) Sekiranya seseorang pekedai pasti bahawa golongan tidak berpuasa menjadikan kedainya sebagai tempat mendapatkan makanan pada waktu siang, wajib dia menutup kedai, atau mencegah orang Islam daripada makan di situ.

IKLAN

3) Geng plastik hitam perlu muhasabah diri kerana kanak-kanak kecilpun mampu menjalani ibadah puasa dengan sempurna berbanding mereka yang sudah dewasa

Kata sahabat ana itu, sepanjang bulan yang mulia ini, fokus jabatan beliau lebih kepada memantau Geng Plastik Hitam ini.

Semoga Allah memberi kekuatan kepada beliau dalam bertindak bagi memastikan umat Islam menghormati bulan Ramadan yang mulia ini.

Yamin Ismail
Kata kunci – plastik hitam

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI