Untuk lepasan ijazah yang baru dapat kerja tu tahniah diucapkan. Penat lelah korang belajar akhirnya berbaloi. Tulah nikmat paling bahagia penat mengadap buku bila dapat gaji pertamakan.

Ada orang mulakan kerjaya lebih awal, dari SPM atau diploma. Pendek kata rezeki setiap orang tu berbeza. Tak kisah berapa gaji yang korang dapat, lompat dari satu keje ke satu kerja lain, paling penting berkat.

Tapi di sebalik keghairahan untuk menunjukkan skill di tempat kerja, silalah elak satu perkara ini. Sebabnya kali pertama buat, seronok. Dua kali buat makin seronok dan lama-kelamaan, dah jadi darah daging. Walaupun kadang ada rasa takut sebab takut kena serbu…

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Ada nama Papa happy? pix giphy

Keinginan untuk hidup mewah dengan cara paling mudah ini sebenarnya satu barah yang terlalu susah hendak dihapuskan sama sekali. Isu beberapa pegawai imigresen yang ditangkap akibat pembolosan buruh Bangladesh di KLIA yang dilaporkan akhbar beberapa hari lalu nyata bukti, rasuah satu keseronokan yang akhirnya memakan diri.

Rasuah bukan saja menjadi barah dalam diri tetapi mampu merosakkan negara kerana dunia pun boleh tergadai jika rasuah berleluasa. Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid bin Hamidi pernah menyuarakan agar pemberi rasuah juga diberi perhatian kerana kegiatan ini tak mungkin terjadi jika tiada orang yang memulakannya.

Di sebalik isu rasuah yang dilaporkan di akhbar, korang nak tahu tak, kerjaya apa yang paling terdedah kepada gejala rasuah.

Kenyataan ini dinyatakan oleh Presiden Transparency International Malaysia, Datuk Akhbar Satar dalam laman web Tranparency Internasional Malaysia pada April  2017 lalu.

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Presiden Transparency International Malaysia (TI-M)
Barometer Rasuah Global – Asia Pasifik 2017

April lalu, Transparency International-Malaysia (TI-M) melancarkan  Barometer Rasuah Global (GCB) – Asia Pasifik  2017 untuk meninjau persepsi rasuah dan keberkesanan kerajaan dalam mengatasi rasuah.

GCB juga meninjau pengalaman dan pandangan orang ramai tentang rasuah dan kesediaan mereka untuk membanteras isu tersebut.

21,861 orang di 16 negara di Rantau Asia Pasifik dari Julai 2015 hingga Januari 2017 menyertai tinjauan  ini. Negara-negara yang ditinjau adalah: Australia, Korea, Jepun, Kemboja, Indonesia, Thailand, Vietnam, Taiwan, Hong Kong, China, India, Pakistan, Myanmar, Sri Lanka, Malaysia dan Mongolia.

Temubual telah dijalankan di seluruh 13 negeri di Malaysia menggunakan persampelan secara rawak. Sejumlah 1009 responden telah ditemuramah antara September 2016 dan Disember 2016 dan taburan jantina adalah 50% lelaki dan 50% perempuan.

Berkenaan dengan tahap rasuah yang dirasakan, hasil GCB mendapati bahawa 60% responden merasakan tahap korupsi meningkat dan hanya 11% mengatakan bahawa korupsi telah menurun sedikit.

IKLAN
Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Rasuah menjadi barah kepada negara dan dunia

Bagi kaji selidik GCB 2013, 39% responden merasakan rasuah meningkat. 54% rakyat Malaysia merasakan bahawa pengurusan ekonomi adalah masalah paling penting yang perlu ditangani oleh kerajaan.

62% rakyat Malaysia merasakan bahawa kerajaan sekarang sedang mengendalikan perjuangan menentang rasuah dengan teruk.

41% rakyat Malaysia mengatakan bahawa ketidakcekapan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam memerangi rasuah. Juga, 53% rakyat Malaysia merasakan bahawa Kerajaan tidak berkesan dalam menangani perjuangan menentang rasuah.

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Hukuman penjara lama sesuai bagi penerima rasuah, juga pemberinya
Siapa paling mudah terima rasuah?
Kerjaya sebagai anggota keselamatan iaitu Polis (57%) menduduki carta utama paling mudah terdedah dengan rasuah. Diikuti  Kerajaan Tempatan dan Ahli Majlis (48%), Pegawai Cukai (48%), Eksekutif Perniagaan (46%), Pegawai Kerajaan (45%), Wakil Badan Perundangan (41%), Perdana Menteri dan para pegawainya (41%), Hakim dan Majistret (33%), dan terakhir pemimpin agama (31%).

Polis telah diperhatikan sebagai mempunyai risiko rasuah yang tertinggi dan secara  seriusnya akan menjejaskan kualiti dan keadilan institusi penguatkuasaan undang-undang.

Kajian GCB juga menyentuh tentang pengalaman beberapa orang dalam mengakses perkhidmatan kerajaan seperti berikut: – pendidikan, perkhidmatan perubatan / penjagaan kesihatan, pendaftaran / permit / perkhidmatan identiti, perkhidmatan utiliti, polis dan mahkamah.

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Barang kemas sering menjadi barang rampasan selepas kes rasuah dibongkar

Tiga perkhidmatan awam utama yang diwawancara yang dibayar boleh dirasuah di Malaysia polis (13%), perkhidmatan pendaftaran / permit / identiti (10%) dan perubatan / penjagaan kesihatan (10%).

Kadar rasuah: 23% responden di Malaysia mengakui telah membayar rasuah untuk membolehkan mereka mengakses ke perkhidmatan awam dengan mudah. Didapati 39% pembayar rasuah berusia 35 tahun ke bawah. Kadar rasuah juga berbeza-beza antara negara-negara di Rantau Asia Pasifik.

Negara paling tinggi kadar rasuah?

Negara-negara dengan kadar rasuah tertinggi (30% dan lebih tinggi) adalah Indonesia (32%), Kemboja (40%), Pakistan (40%), Myanmar (40% Thailand (41%), Vietnam (65%), India (69%).

IKLAN

Di Malaysia, tindakan yang paling berkesan untuk membantu memerangi rasuah ialah dengan cara “jangan membayar rasuah”, “mengundi calon-calon yang menentang rasuah” dan “melaporkan kejadian rasuah” (17 peratus, 14 peratus dan 12 peratus).

Takut untuk membuat laporan

Laporan ini turut menyebut, kebimbingan untuk melaporkan rasuah ialah setinggi 15 peratus.  Ini menunjukkan  ketakutan terhadap tindak balas atau tindak balas negatif (seperti kehilangan kerja seseorang) adalah penghalang utama kepada lebih ramai orang tampil menangani isu rasuah.

Inilah sebab utama diberikan oleh rakyat Malaysia mengenai isu rasuah. Alasan kedua yang paling biasa dinyatakan ialah  orang tidak tahu di mana melaporkan korupsi (12%).

Ini skandal rasuah paling gempar pernah dilaporkan di Malaysia

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Skandal rasuah terbesar negara melibat Jabatan Air Negeri Sabah

Oktober tahun lalu, pengarah jabatan Jabatan Air Sabah Negeri Sabah, Awang Mohd Tahir Mohd Talib, 54,  telah ditahan oleh pihak SPRM.

Semasa penggeledahan dilakukan di pejabatnya, wang tunai sebanyak RM45 juta ditemui berkepuk di dalam  laci  sehingga memaksa SPRM terpaksa mengambil masa panjang mengira jumlah wang tunai yang terlampau banyak.

Turut ditahan dalam skandal rasual berkenaan ialah Timbalan pengarahnya, Teo Chee Kong. Wang tunai RM7 juta turut ditemui bersamanya.

IKLAN
Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Duit mampu menggelapkan mata dan hati penerima rasuah

Ekoran wang tunai terlampau banyak ini, penggeledahan SPRM turut menemui  barangan kemas, wang tunai di dalam beberapa akaun di luar negara serta geran-geran tanah yang keseluruhannya bernilai kira-kira RM180 juta termasuk wang tunai.

Lebih setahun senyap tanpa khabar berita, minggu ini bekas Timbalan Pengarah Jabatan Air Sabah itu telah didakwa di mahkamah   terhadap 146 pertuduhan melibatkan pengubahan wang haram berjumlah lebih RM32 juta.

Chee Kong, 52, bagaimana pun mengaku tidak bersalah selepas kesemua pertuduhan itu dibacakan di hadapan Hakim Nixon Kennedy Kumbong.

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Hadapi 146 pertuduhan penggubahan wang haram

Menurut kertas pendakwaan, 78 pertuduhan mengikut Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AMLATFA) 2001 iaitu kesalahan memiliki 70 bidang tanah hasil aktiviti haram melalui 78 transaksi bernilai RM12,705,203.

Sejumlah 68 pertuduhan di bawah Seksyen 4 (1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATPUAA) 2001 iaitu enam kesalahan memiliki wang tunai hasil aktiviti haram berjumlah RM7,930,810 dan 62 kesalahan memiliki wang dalam akaun bank hasil aktiviti haram di lapan institusi kewangan berjumlah RM12,287,240.

Tertuduh didakwa melakukan pengubahan wang haram melalui penerimaan wang rasuah yang melibatkan projek di Jabatan Air Negeri Sabah sejak 2010 hingga 2016.

Pendakwaan dilakukan timbalan pendakwa raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tengku Amir Zaki Tengku Abdul Rahman dan Mohd Hafiz Hashim manakala tertuduh diwakili peguam Roland Cheng dan Hamid Ismail.

Terdahulu, semasa berhujah, Tengku Amir meminta mahkamah menetapkan nilai jaminan RM10 juta sebagai syarat pembebasan tertuduh, bagaimanapun perkara tersebut dibantah oleh pihak pembelaan.

Nixon kemudiannya memerintahkan tertuduh diikat jamin RM1.5 juta dengan dua penjamin tempatan manakala pasportnya diserahkan kepada mahkamah serta menetapkan tarikh pengurusan kes pada 16 Januari tahun depan.Sumber BERNAMA.

Bila Start Kerja, Ini Perkara No 1 Yang Perlu Dielakkan Kalau Tak Nak Masuk Lokap
Kes ini jadi perhatian kerana libatkan jumlah wang terlampau banyak

Apa pun, duit haram tetap haram hukumnya. Kita tak akan boleh mencuci darah jika selalu makan duit haram sebaliknya perlu mencuci hati untuk ada rasa takut  kepada Allah.

Bagi yang mula kerja tu, ingatlah, kerjalah dengan penuh keberkatan walau gaji tak banyak mana.