Media sosial perlu berubah mengikut peredaran zaman dan tabiat pengguna. Ada Sahaja content menarik yang mereka buat untuk kebaikan netizen!

Terbaru, menurut Twitter, mereka sedang menguji ciri baharu yang bertujuan mengehadkan perkongsian artikel oleh pengguna yang belum membacanya.

Berubah Ikut Tabiat Pengguna, Twitter Uji  Hadkan Perkongsian Artikel Yang Tak Dibaca

Ciri terbabit yang menanyakan kepada pengguna adakah mereka telah membaca artikel sebelum mereka tweet semula, ia bertujuan untuk melambatkan penyebaran maklumat yang tidak disahkan dan tidak sahih.

IKLAN

Oleh tu Twitter pagi ini mengumumkan ujian yang membenarkan ciapan semula (retweet) sesebuah artikel hanya selepas ianya dibaca.

Ujian akan diberikan secara rawak kepada pengguna aplikasi Android pada waktu ini. Twitter akan dapat mengesan pautan telah ditekan di dalam aplikasi terlebih dahulu. Selepas ini dilakukan barulah pengguna dibenarkan untuk menciap semula ciapan asal.

IKLAN

Berubah Ikut Tabiat Pengguna, Twitter Uji  Hadkan Perkongsian Artikel Yang Tak Dibaca

Sebelum ini Twitter buat pertama kalinya memberikan amaran ciapan Donald Trump mengandungi maklumat yang salah. Sesuatu yang tidak berani mereka lakukan sebelum ini.

IKLAN

Jika dahulu media sosial menjadi medan merapatkan silaturahim ia kini menjadi alat yang mencincangnya semula kerana pendapat yang berbeza. Ujian yang dilakukan ini adalah menarik tetapi mungkin akan melecehkan proses menciap semula. Adakah ia perlu demi kebaikan bersama? Ini ialah soalan falsafah yang tak mampu kami jawab.

So korang sokong tak perubahan yang ingin Twitter lakukan ini?

SUMBER : @TWITTERSUPPORT

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI