Mesti korang perah mengunakan aplikasi Canva untuk design pelbagai bahan grafik kan?

Tapi korang tahu siapa CEO kepada Canva ini.

Canva merupakan salah satu perkhidmatan berasaskan web yang memudahkan pengguna hadir dengan rekaan grafik tersendiri secara mudah. Ia menggunakan konsep drag-drop dalam susunan grafik, sekaligus memudahkan lagi proses penghasilan dan penyuntingan grafik sebelum dikongsikan.

Bermula Di Ruang Tamu Keluarga Kini Bergelar Wanita Terkaya, Ini CEO Aplikasi Canva

Siapa sangka, wanita berketurunan Filipina Melanie Perkins merupakan CEO Canva yang pernah dinobatkan sebagai salah seorang wanita terkaya dan baru berusia 32 tahun. Wow hebatnya kamu!

Berikut lapan fakta menarik tentang Melanie Perkins yang boleh korang boleh jadikan inspirasi.

Bermula Di Ruang Tamu Keluarga Kini Bergelar Wanita Terkaya, Ini CEO Aplikasi Canva

1. Bermula Di Ruang Tamu Ibunya

Melanie Perkins mencipta Canva pada tahun 2012, sebelum ini beliau adalah penerbit buku terbesar Fusion Books. Idea Canva tercetus apabila Melanie mempunyai masalah mengunakan perisian reka bentuk grafik yang sulit ketika itu, Perkins memulakan sebuah syarikat yang fokus secara khusus pada reka bentuk buku tahunan, yang membolehkan sekolah memilih susun atur dan warnanya.

Kalau korang nak tahu dia memulakan syarikat itu hanya di ruang tamu ibunya, dan akhirnya mengambil alih sebahagian besar rumah keluarga itu.

2. Memulakan Hari Dengan Twitter

IKLAN

Bermula Di Ruang Tamu Keluarga Kini Bergelar Wanita Terkaya, Ini CEO Aplikasi Canva

Kalau kita sebagai orang muslim akan memulakan hari dengan solat subuh tapi lain pula dengan Melanie. Beliau gemar memulakan harinya dengan membuaka sosial media.

Baginya, melayari Twitter, bersama dengan jurnal, memulakan harinya.

“Saya suka membaca tweet dari komuniti Canva kami dan baru mula menggunakan Jurnal Lima Minit, di mana anda menulis jawapan kepada beberapa soalan, seperti ‘Saya bersyukur untuk …’ dan ‘Apa yang akan menjadikan hari ini hebat,'” kata Perkins dalam temu bual dengan Thrive Global.

“Ini adalah cara yang baik untuk memulakan hari dan membantu memastikan saya proaktif membentuk hari saya ke depan.”

3. Salah Seorang Wanita Terkaya di Australia

Bukan sekadar antara orang paling popular di Australia, dia juga antara wanita terkaya di negara tersebut.

IKLAN

Menurut Australian Financial Review, Melanie menduduki tempat No.17 dalam Young Rich List 2018, yang mengumpulkan golongan muda terkaya di negara ini, dari model termodel hingga usahawan.

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Canva, Kekayaan Perkins dilaporkan bernilai $ 177 juta.Wow!

4. Menjadikan Tunang Sebagai Rakan Kongsi

Bermula Di Ruang Tamu Keluarga Kini Bergelar Wanita Terkaya, Ini CEO Aplikasi Canva

Melanie memiliki rakan kongsi perniagaan iaitu Cliff Obrecht yang merupakan tunangnya sendiri. Mereka memulakan usaha ini sejak 2013 ketika Melanie dan Cliff masih bergelar mahasiswa. Ketika itu, Melanie merasa jika perisian merekabantuk dari Adobe atau Microsoft terlalu sukar digunakan. Akhirnya mereka sama-sama membangun Canva hingga sekarang.

5. Dapat Dana Dari Aktor Hollywood

Adat dalam berniaga, Melanie juga pernah mengalami kesulitan dalam mencari dana dan pelabur. Namun ia tak patah semangat hingga akhirnya dia akhirnya menarik minat pelakon Woody Harrelson dan Owen Wilson. Menurut The Inc, kedua-dua bintang Hollywood menyukai ideanya dan melabur di Canva, bersama dengan Tai.

IKLAN

6. Tahu Menghargai Diri

Meski bekerja keras dengan Canva, Melanie Perkins mengakui pentingnya ‘me time’.

Itulah sebabnya dia merasa sangat penting untuk menghabiskan masa untuk dirinya sendiri.

“Saya rasa pergi bercuti, walaupun untuk hujung minggu atau seminggu, sangat menyegarkan,” jelas Perkins di LinkedIn.

“Saya secara peribadi suka melakukan percutian yang cukup mencabar, kerana tidak memberi saya masa untuk membiarkan fikiran memikirkan perkara lain. Penting untuk memberi otak anda rehat kadang-kadang sehingga dapat kembali segar.”

7. ‘Semua Orang Kesulitan di Awal’

Perkins mahu orang tahu bahawa semua orang gagal, walaupun tidak jelas.

“Saya rasa sangat penting untuk mengetahui bahawa setiap orang akan melalui ujian dan penderitaan mereka sendiri,” katanya.

Sumber 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI