(Dari Kiri) : YB Khairy Jamaluddin, Shan Saeed & Tun Dr Mahathir Mohamad

 

Ini merupakan beberapa pendapat daripada pakar serta ahli politik sejak beberapa tahun kebelakangan ini berkaitan tindakan memprotes Israel dari sudut ekonomi.

 

Pergolakan yang sedang meruncing di Semenanjung Gaza di antara negara Palestin dan pihak penjajah, Israel telah memaksa ramai pihak mengajak masyarakat agar memboikot rejim yang bertindak melampau dengan menggunakan aset ketenteraan mereka terhadap rakyat Palestin yang tidak bersalah.

Biarpun kita tidak mampu bertarung di medan peperangan bagi membantu saudara kita di Palestin, satu tindakan yang selalu diusul apabila menentang Israel adalah memutuskan cabang ekonomi mereka.

Tahun demi tahun, pasti ada saja usaha untuk memboikot jenama keluaran Israel atau jenama yang dikatakan berkait rapat menyumbang modal kepada Israel.

ARTIKEL BERKAITAN : Tular Isu Boikot 112 Syarikat Menyokong Zionis, 6 Daripadanya Memang Popular Di Malaysia – REMAJA

Do not get us wrong, namun, ia seakan tidak menunjukkan apa-apa kesan terhadap Israel. Malah usaha boikot tersebut hanya bertahan untuk beberapa minggu, beberapa bulan maksimum. Jadi, adakah usaha memboikot ini sememangnya berkesan ataupun impian yang tidak mudah dicapai?

REMAJA ingin memetik beberapa pandangan pakar mengenai usaha ini. Apakah perlaksaan memboikot sesebuah jenama benar-benar akan memberikan impak?

 

Penganalisi Ekonomi, Shan Saeed

“Boikot adalah tindakan yang hanya memberi kesan jangka masa pendek kerana pasaran akan menilai dan melihat sentimen dalam kalangan pelabur global.

“NAMUN, jika risiko geopolitik semakin tinggi, ia mungkin akan memberi kesan kepada harga komoditi dunia. Tetapi ini perlu berlaku (bagi) jangka masa panjang. Ia bergantung kepada kuasa pasaran yang menentukan semua harga komoditi.”

Sumber : Awani

IKLAN

 

Khairy Jamaluddin

“Boikot produk sangat susah. Kalau kita nak boikot produk Israel, kita tidak tahu produk itu datang dari Israel atau datang dari (tempat lain)

“Sebaliknya, tindakan memboikot akan memberi kesan kepada negara Malaysia sendiri ekoran ramai orang akan kehilangan pekerjaan. Contohnya kalau ada yang ingin memboikot produk Nestle. Produk Nestle yang dijual di Malaysia dibuat di kilang Nestle di Rembau.

“Kalau kita boikot Nestle, ramai pekerja di sana (akan) kehilangan pekerjaan. Yang merasa kesannya bukan Israel tapi pekerja dan rakyat kita.”

Sumber : Sinar Harian

 

Tun Dr Mahathir Mohamad

“Tindakan memboikot barangan Israel hanya akan memberi kesan jika dibuat secara besar-besaran melibatkan masyarakat dunia. Jika hanya melibatkan kelompok kecil, (ia) tidak mendatangkan hasil.

“Saya menyokong usaha memboikot barangan Israel supaya dapat ditingkatkan ke seluruh dunia.”

Sumber : Awani

IKLAN

 

Tan Sri Dr Rais Yatim

“Kita perlu ada asas yang jelas untuk boikot. Kita perlu tahu apa yang perlu diboikot dan berfikir sama ada tindakan itu memberi kesan terhadap usaha menjatuhkan kerajaan Israel.

“Kita perlu selidik siapa tuan punya syarikat dan pastikan ia dimiliki atau mempunyai kaitan secara langsung dengan pihak Zionis.”

Sumber : Awani

 

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)

PPIM menerusi Datuk Nazim Johan pada minggu ini dikhabarkan ingin memboikot dua atau tiga jenama yang berkaitan dengan Israel sebagai tanda protes ke atas kekejaman Zionis.

“Kita tidak mampu memboikot semua, kita akan pilih 2-3 produk. Kita nak ia membawa kesan dengan usaha bersungguh-sungguh. Kita akan kaji dahulu latar belakang produk berkenaan. Mungkin NGO juga boleh membantu solidariti ini.”

Sumber : TV Al-Hijrah

IKLAN

*

Untuk pengetahuan, terdahulu beberapa jenama produk dalam pasaran Malaysia pernah bersuara berkenaan desakan masyarakat untuk memboikot jenama mereka.

Pada tahun 2017, McDonald’s Malaysia pernah membuat laporan polis terhadap 20 individu dan organisasi yang menfitnah rangkaian restoran itu kononnya menyalurkan dana kepada Jewish United Dund (JUF) di Israel.

Siasatan diserahkan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sebelum tindakan lajut terasuk saman. Ini demi membela kepentingan 12,000 pekerja McDonald’s di 265 buah cawangannya di seluruh Malaysia.

“Di Malaysia, kita tidak terbabit dengan program berkenaan dan hanya membayar royalti kepada McDonald’s Corporation sebagaimana yang dilakukan syarikat,” kata Azmir Jaafar yang merupakan Pengarah Urusan Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd. (1)

Selain McDonald’s, Coca-Cola Malaysia juga pernah menyelar khabar angin kononnya syarikat minuman itu menyokong Israel dalam konflik di Timur Tengah.

“Coca-Cola adalah jenama global tetapi operasi pengeluarannya dilaksanakan oleh pekerja tempatan.

“Orang pertama yang akan terkesan dengan tindakan boikot ini adalah rakyat kita (pekerja) diikuti ribuan peruncit, pengedar, pembekal dan mereka yang berkaitan dengan pengedaran kami.

“Coca-Cola Company beroperasi di lebih 200 buah negara dan wilayah di seluruh dunia. Masing-masing mengamalkan sistem politik dan agama berbeza.

“Di Malaysia, kita tidak menyokong, membangkang atau memihak kepada negara tertentu. Matlamat kami hanya untuk menghidangkan minuman yang menyegarkan sejak 81 tahun lalu,” kata Pengurus Negara Coca-Cola Malaysia, Ahmed Yehia pada tahun 2017. (2)

So guys tell us, adakah korang percaya bahawa tindakan memboikot produk yang dikaitkan dengan Israel adalah usaha yang berbaloi kita lakukan? Ataupun ia sekadar impian yang sukar dicapai kerana tiadanya konsistensi daripada semua pihak?

Sumber : (1) (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI