Sumber Gambar : Pexels

Masalah sukar untuk tidur memang selalu dihadapi oleh orang muda dan disebabkan oleh itu, mereka sering ‘berjaga’ malam dan bila sudah awal pagi barulah mata rasa mengantok.

Berjaga Malam Tak Bagus Untuk Kesihatan, Ini 4 Kesannya Terutama Emosi Terganggu
Sumber Gambar : Andrea Piacquadio from Pexels

Siapa yang pernah mengalami masalah tidur mesti faham akan situasi ini. Betul tak? Sebenarnya tidak elok jika korang ubah waktu tidur yang seharusnya dilakukan pada malam hari dan bukannya waktu siang.

Menerusi Facebook, KKM kongsikan beberapa kesan sering berjaga pada waktu malam terhadap kesihatan, berikut perkongsiannya :

1. Gangguan fungsi kognitif, pelupa dan tiada daya tumpuan
Ia boleh menyebabkan penyusutan ‘white matter’ pada otak yang penting bagi proses pembelajaran.

IKLAN

2. Obesiti dan Diabetes
Gangguan pada metabolism badan perubahan hormon insulin dan kortisol yang menyebabkan individu lapar dan berkeinginan mencari makanan berkarbohidrat/gula dari biasa.

3. Emosi terganggu
Kurang tidur menyebabkan kawasan otak yang mengawal aktiviti “membuat keputusan dan membuat perancangan teratur” berhenti berfungsi. Jadi ia meransang gerak hati dan kelakuan yang berisiko.

4. Impak kesihatan asas
Impak asas terhadap imuniti badan boleh menyebabkan infeksi badan seperti selsema dan lain-lain kerana ianya boleh membawa ke kanser.

IKLAN

Walau satu malam, ia memberi kesan kepada jam biologikal individu seterusnya mengganggu regulasi gula dalam darah.

IKLAN

Jadi, kami nak kongsikan dengan korang beberapa kaedah saintifik yang boleh diamalkan bagi membantu badan dan minda tidur dengan cepat

• Sorokkan jam
• Mandi dengan air hangat sebelum tidur
• Memakai stokin
• Melakukan yoga
• Meletakkan telefon bimbit jauh dari korang (yang ni memang perlu. Hiks!)
• Aromaterapi seperti lavender, chamomile
• Makan lebih awal bagi mengelakkan perut kembung sebelum tidur

Hm, rasanya teknik nombor 5 tu memang penulis selalu gunakan. Serius berkesan. Hiks! Kalau tak percaya apa kata korang cuba malam ni okay?