“Abg puji saya cantik.Tiap kali keluar, abg romantik, selalu nak pegang tangan, takut orang lain usik. Saya jatuh hati kerana dia selalu call dan whatsapp. Saya mmg syg abis padanya.

Abg siap puji body saya menggiurkan. Sebab cinta sangat, saya tak kisah pun  tidur dengannya walaupun tahu dia suami orang. Bila ngandung, abg mula cakap mcm-mcm dan mula jauhkan diri. Saya buntu, nasib baik  Kak Pah sudi bantu saya,” kata Siti, 21 tahun.

Hanya berbekalkan air liur, menabur janji-janji manis, mahu sehidup semati, menggapai bulan bintang bersama-sama, sudah ramai gadis remaja terpedaya dengan janji manis suami orang.

Berbekalkan Hanya Air Liur, Aktivis Masyarakat Dedah Remaja Serah Tubuh Pada Suami Orang

Tak perlu bayar apa-apa, hanya ungkapkan sedikit kata-kata manis,  abang sayang adik, adik paling cantik dan hanya nama adik di dada abang, ada gadis sanggup serahkan dara masing-masing kerana berasakan diri mereka gadis pujaan si abang temberang.

Hal ini didedahkan oleh seorang aktivis masyarakat, Natipah Abu, 44 yang melibatkan diri dalam kerja-kerja kebajikan di utara tanahair sejak beberapa tahun ini

Berbekalkan Hanya Air Liur, Aktivis Masyarakat Dedah Remaja Serah Tubuh Pada Suami Orang
Remaja mudah mempercayai janji-janji manis lelaki yang taburkan kasih sayang – Natipah Abu

 

Baru menubuhkan sebuah perlindungan atas nama Rumah Jariah (bermaksud sedekah) di Sungai Petani sejak tiga bulan lalu namun jumlah remaja yang “keluar masuk’ ke rumah ini agak membimbangkan. Kebanyakan mereka mengandung dan kemudian ditinggalkan oleh kekasih.

“Dari perbualan dengan mereka, boleh dikatakan semua remaja ini datang  dari keluarga yang bercerai berai. Anak-anak kurang mendapat perhatian. Bila bertemu lelaki hidung belang, khususnya suami orang, kebanyakannya rasa sudah cukup bahagia.

IKLAN

“Pada pandangan saya, mereka ini masih naif dengan masa depan. Pada diri remaja, bila ada orang mahu jadikan mereka kekasih, itu dianggap satu kebanggaan. Tanpa sedar, itulah perangkap awal untuk diri mereka.

“Dibawa makan ke sana sini, diberikan sedikit wang saku, lama-kelamaan, mereka sanggup serahkan dara. Bila dah mengandung mulalah tak tentu arah kerana tak tahu hendak tutup malu,” dedahkan kepada Majalah Remaja.

Dedah aktivis masyarakat ini lagi, kebanyakan remaja yang kurang kasih sayang, adalah remaja yang paling tinggi mencatatkan jumlah kehamilan anak luar nikah kerana mereka mempercayai cinta itu wujud.

Tapi sayangnya, mereka meletak cinta pada lelaki yang salah. Lelaki yang suka memperdaya perempuan. Lelaki yang bernafsu buas. Lelaki yang hanya mahu sedap tapi tak mahu bertanggungjawab.

Remaja pula, bila tahu diri sudah mengandung, mulanya tak tahu nak buat apa. Bila kejar lelaki yang membuatkan mereka mengandung, macam-macam alasan didengar.

IKLAN

Tak sanggup ceraikan isterilah, kasihan pada anak-anak yang ada. Bini mula mengamuk. Gaji tak cukup untuk punya dua bini. Akhirnya, ditinggalkan begitu saja.

Berbekalkan Hanya Air Liur, Aktivis Masyarakat Dedah Remaja Serah Tubuh Pada Suami Orang

Berbekalkan Hanya Air Liur, Aktivis Masyarakat Dedah Remaja Serah Tubuh Pada Suami Orang
Remaja ini dididik mengenal Al-Quran bagi memantapkan jiwa dan nurani

 

Gadis duduk dalam reban ayam

Tidak hanya gadis terpedaya janji manis lelaki miang, Natipah Abu pernah menyelesaikan satu kes remaja  yatim piatu yang pada hari ini bakal berkahwin secara sah dengan pasangannya selepas tinggal serumah selama tiga tahun sehingga  lahir seorang anak luar nikah.

Kesnya agak menyedihkan kerana kedua ibu bapanya meninggal dunia selang seminggu. Bermula dari ibunya ditangkap kerana tiada  permit kerja, ayahnya jatuh sakit kerana terperanjat. Selang beberapa hari suaminya meninggal, isteri mengikut kerana kesedihan.

IKLAN

Dari cerita remaja ini kepadanya, kongsi Natipah Abu hidupnya tak tentu arah. Hanya harap ehsan kawan-kawan sampailah dapat boyfren yang kerjanya biasa-biasa saja.

Sebab sama-sama hidup susah, mereka pernah tinggal dalam reban ayam dalam keadaan gadis ini sarat mengandung. Majikannya membantu menyediakan rumah kerana kasihan.

“Dia lahirkan anak pada usianya 17 tahun. Berpantang pun sendiri-sendiri sebelum orang menghantar dia ke Rumah Jariah ini,’ kata Natipah yang mesra disapa Kak Pah oleh remaja yang tinggal di rumah ehsan orang ramai ini.

Rumah ini didirikan atas bantuan orang ramai, dari rakan-rakan fb yang tahu kerja-kerja kebajikan yang Kak Pah buat. ada yang bagi tilam, ada bagi kerusi, ada bagi beras, ada bagi duit. Semuanya orang sedekahka

Menyelami remaja-remaja bermasalah ini, seperti kata Kak Pah, dia dahulu ada satu persepsi negetif tentang mereka yang mengandung anak luar nikah. Tetapi bila sudah duduk bersama, berbual dengan mereka, ada satu saja jalan penyelesaiannya iaitu KASIH SAYANG.

Berbekalkan Hanya Air Liur, Aktivis Masyarakat Dedah Remaja Serah Tubuh Pada Suami Orang

Ya! KASIH SAYANG. Inilah keywordnya. Inilah perkataan yang hati mereka inginkan. Bila diselidik, semua remaja bermasalah adalah anak-anak yang kurang kasih sayang. Jadi mereka mudah terperangkat bila ada orang taburkan kata-kata cinta.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI