Dalam musim Coronavirus ini, sudah tentu para online shopper ni gelisah dan risau nak beli barangan malalui Shopee tambahan lagi barangan yang diimport dari China.

Barangan Dijangkiti Koronavirus? Jangan Risau Ini Respon Shopee!

Didakwa sebagai wabak yang tiada ditemui lagi penawarnya, seorang pakar perubatan telah memberikan saranan agar rakyat Malaysia menangguhkan dahulu pembelian barangan dari China.

Barangan Dijangkiti Koronavirus? Jangan Risau Ini Respon Shopee!

Hantaran berkenaan yang tular di laman Facebook itu kemudiannya mendapat maklum balas daripada platfom beli belah atas talian Shopee.

Menurut Shopee, barangan yang datang dari China mengambil masa sekurang-kurangnya selama 24 jam untuk sampai ke Malaysia dan ianya berpotensi rendah dalam menyebarkan virus berkenaan melalui barangan tidak hidup.

IKLAN

Ini Penjelasan Shoppe

Virus 2019-nCov tidak boleh kekal lama di persekitaran dan barangan yang tidak bernyawa.

IKLAN

Pihak mereka telah, sedang dan akan mengikut tatacara pencegahan yang disarankan dengan rapi. Barangan tu dimasukkan dulu dalam warehouse yang dijalankan penyahkuman setiap hari.

Malah setiap pekerja dalam tu, diperiksa teliti sebelum masuk warehouse. Mereka juga wajibkan pakai topeng muka dan cuci tangan sebelum pegang barangan itu.

Pihak mereka juga beri keyakinan bahawa akan senantiasa memantau apa-apa perkembangan berkaitan dan mengambil tindakan wajar bagi menjamin mutu keselamatan barangan tersebut.

IKLAN

Untuk info di Malaysia, sebanyak 7 kes positif Coronavirus telah disahkan dan kini mendapat pemantauan sewajarnya daripada pihak berwajib.

Barangan Dijangkiti Koronavirus? Jangan Risau Ini Respon Shopee!

So korang tak perlu la risau dan buang barangan yang dah beli dekat Shopee tu. InsyaAllah, barang korang bebas dari Coronavirus atau seumpamanya.

Sumber : Twitter Shopee