Kaum wanita telah membuktikan bahawa tidak ada perkara yang mustahil untuk mereka memegang jawatan orang nombor satu negara dan mentadbir negara. Bukan hanya lelaki, wanita juga layak untuk menjadi Perdana Menteri atau pun Presiden bagi sesebuah negara.

ARTIKEL BERKAITAN : Pertama Dalam Sejarah Gadis Muslima Dipilih Jadi Presiden Mahasiswa Di Yale University

Bekas Guru Lakar Sejarah, Draupadi Murmu Wanita Kedua Pegang Jawatan Presiden India
Foto Via Indian Times

Baru-baru ini, Draupadi Murmu muncul sebagai presiden wanita kedua negara India menggantikan Ram Nath Kovind, 76, yang tamat penggal lima tahunnya.

Menariknya, wanita berusia 64 tahun itu turut mencatat sejarah apabila muncul sebagai wanita pertama daripada suku minoriti Santhal yang dilantik sebagai presiden ke-15 India. Bukan setakat itu sahaja, anak kelahiran negeri Odisha juga merupakan wanita kedua selepas Pratibha Patil yang memegang jawatan tertinggi negara tersebut.

Tidak seperti jawatan perdana menteri yang dilantik terus oleh rakyat sebagai ahli Parlimen, presiden India pula sebaliknya. Calon bagi jawatan itu akan dilantik secara tidak langsung menerusi undi elektoral. Ia membabitkan undian daripada 776 ahli Parlimen termasuk 4,033 ahli 28 Dewan Undangan Negeri dan Majlis Wilayah yang ditadbir pusat.

Pada Jun 2022, Bharatiya Janata Party tampil mencalonkan Draupadi sebagai calon presiden National Democratic Alliance untuk pilihan raya tahun 2022 usai beliau menewaskan calon pembangkang Yashwant Sinha, 84.

Beliau kemudiannya terpilih sebagai presiden pada Julai 2022, sekali gus muncul sebagai presiden termuda negara itu dan yang pertama dilahirkan selepas kemerdekaan India pada tahun 1974.

PRESTASI HEBAT

Menyorot tentang salasilah kerjayanya, Draupadi yang lahir pada 20 Jun 1958 memulakan kerjaya sebagai guru terlebih dulu. Kemudian, beliau bekerja sebagai seorang pembantu rendah di Jabatan Pengairan dan Tenaga Negeri dari 1979 hingga 1983.

IKLAN
Bekas Guru Lakar Sejarah, Draupadi Murmu Wanita Kedua Pegang Jawatan Presiden India
Foto Via Financial Express

Setelah itu, wanita berkenaan bertugas sekali lagi sebagai guru di Pusat Pendidikan Integrasi Sri Aurobindo di Rairangpur hingga tahun 1997. Daripada seorang pendidik, beliau mendapat kepercayaan untuk menggalas tanggungjawab sebagai Gabenor Jharkhand ke-9 dari tahun 2015 dan 2021.

Sebelum itu, Draupadi memegang pelbagai portfolio dalam kabinet Kerajaan Odisha antara tahun 2000 dan 2004.

“Beliau mempunyai tempoh yang sangat baik sebagai Gabenor Jharkhand. Saya pasti beliau akan menjadi presiden yang cemerlang, memimpin India terus maju ke hadapan dan mengukuhkan perjalanan pembangunan India.” Demikian kata-kata yang diungkapkan Perdana Menteri Narendra Modi kepada figura yang sedang hangat diperkatakan di India kini.

DRAUPADI BUKAN NAMA SEBENAR

Dalam satu temu bual bersama majalah Odia, Presiden India baharu itu mendedahkan bahawa Draupadi bukanlah nama beliau yang sebenar, sebaliknya diberikan oleh seorang guru dari daerah lain.

IKLAN

Nama keluarganya, Santhali telah ditukar kepada Droupadi.

Bekas Guru Lakar Sejarah, Draupadi Murmu Wanita Kedua Pegang Jawatan Presiden India

“Cikgu tersebut tidak suka nama saya sebelum ini dan menukarnya,” jelasnya ketika ditanya kenapa beliau dipanggil Droupadi, nama yang serupa dengan watak Mahabharata.

Beliau turut memberitahu, namanya juga telah ditukar beberapa kali daripada ‘Durpadi’ kepada ‘Dorpdi’.

Setelah berkahwin dengan Shyam Charan Tudu yang merupakan seorang pegawai bank, Droupadi mula menggunakan gelaran Murmu.

IKLAN

Ha, amacam… Power kan? Bermula dari seorang pendidik beliau mampu menyandang jawatan tertinggi. Teringat pula penulis dengan filem di Netflix ‘Gangubai Kathiawadi’ yang pernah viral sebelum ini.

Ha, amacam? Power kan?

BACA : Dari Pelacur Ke Wanita Paling Dihormati, 5 Fesyen Alia Bhatt Dalam ‘Gangubai Kathiawadi’ Jadi Perhatian

Sumber : Times of India

 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI