Isu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) nampaknya tidak pernah reda kerana sering kali mendapat perhatian khususnya bagi mereka yang mengambil PTPTN untuk melanjutkan pelajaran.

Baru-baru ini, pengurusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan telah meminta agar peminjam menjelaskan pinjaman mereka supaya wang tersebut boleh digunakan untuk memberi pinjaman kepada pemohon baru.

Bayar Balik PTPTN Atau Tiada Pinjaman Untuk Pelajar Baru, What Say You Guys?

Jika peminjam gagal membayar semula, ini mungkin memberi kesan kepada pelajar-pelajar baru yang bakal memasuki institut pengajian tinggi untuk menerima bantuan daripada PTPTN.

Hm!

IKLAN

Rasanya tidak adil juga pada generasi akan datang kerana disebabkan ada yang tidak mahu membayar pinjaman ini, peluang mereka juga terjejas untuk mendapatkan PTPTN.

Bayar Balik PTPTN Atau Tiada Pinjaman Untuk Pelajar Baru, What Say You Guys? Bayar Balik PTPTN Atau Tiada Pinjaman Untuk Pelajar Baru, What Say You Guys? Bayar Balik PTPTN Atau Tiada Pinjaman Untuk Pelajar Baru, What Say You Guys?

IKLAN

Sejak PTPTN diwujudkan 21 tahun lepas, seramai 362,000 daripada 1.9 juta peminjam tidak membayar balik pinjaman mereka yang berjumlah RM2.7 bilion.

Menurut Wan Saiful lagi, jika seorang peminjam dikecualikan membayar balik pinjaman maksudnya seorang pelajar baru tidak akan mendapat pinjaman.

IKLAN

Wang yang digunakan untuk memberi pinjaman kepada mereka dipinjam oleh PTPTN daripada bank yang dikenakan faedah sebanyak lima peratus sedangkan pelajar dikenakan faedah hanya satu peratus saja.

Apa-apa pun, kalau dah berhutang memang diwajibkan untuk membayar semula kan? Jadi, bukan sekadar kewajipan, rasa tanggungjawab sebagai peminjam juga perlu ada dalam diri supaya mengelakkan daripada sikap pentingkan diri sendiri.

Masih ramai yang memerlukan bantuan untuk melanjutkan pelajaran. Jangan disebabkan kita sudah mendapat ijazah dan kerja yang baik, segala bantuan yang diberikan sebelum ini tidak dihargai dan memberi mudarat pada orang lain pula.

Sumber: Sinar Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI