Seperti yang kita sedia maklum Ukraine ketika ini berada di dalam kancah peperangan dengan Rusia. Disebabkan konflik yang berlaku, ramai rakyat kehilangan tempat tinggal dan tidak kurang juga kehilangan nyawa.

Menghadapi serangan daripada Rusia, pihak pemerintahan Ukraine mengerahkan tenteranya untuk sedaya-upaya mempertahankan negara. Di sebalik kegagahan dan semangat yang ditonjolkan tentera terdapat seekor anjing kecil yang turut sama berbakti.

Bantu Kesan Bom Di Kancah Perang, “Si Comel” Ini Terima Anugerah Daripada Presiden Ukraine

Anjing jenis Jack Russel Terrier tersebut merupakan anjing pengesan bom yang ketika ini sudah berjaya mengesan lebih 90 bom yang tidak meletup bagi memastikan orang awam tidak tercedera. Dikenali dengan nama Patron, anjing tersebut menjalankan ‘tugasnya’ dengan bersungguh-sungguh.

Bagi menghargai jasa si comel ini. Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy telah menganugerahkan medal “Untuk Perkhidmatan Berdedikasi” sebagai tanda terima kasih. Dalam majlis yang diadakan di Kiev itu, Perdana Menteri Kanada, Justine Trudeau turut serta untuk menyaksikan majlis penganugerahan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Comelnya Kucing “Pertama” White House, Rupa Macam Kucing Kampung Di Malaysia

Bantu Kesan Bom Di Kancah Perang, “Si Comel” Ini Terima Anugerah Daripada Presiden Ukraine

“Hari ini akan terukir dalam ingatan saya seumur hidup, kerana pada hari ini Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky di hadapan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau menganugerahkan tuan saya anugerah negara Ukraine – Darjah Ijazah Keberanian III, dan saya dengan pingat Untuk Perkhidmatan Berdedikasi,” tulis pemilik Patron di laman Instagram yang didedikasikan pepada anjing itu.

IKLAN

Membuatkan suasana lebih comel, Patron dilihat ceria sambil menggoyangkan ekornya tanda dia gembira dan selesa dengan apa yang berlaku di sekeliling.

Bantu Kesan Bom Di Kancah Perang, “Si Comel” Ini Terima Anugerah Daripada Presiden Ukraine

IKLAN

“Saya mahu menganugerahkan wira Ukraine yang sudah membersihkan bom bawah tanah, dan bersama-sama dengan wira kita, seekor si kecil yang hebat, Patron, yang membantu bukan sahaja untuk meneutralkan bahan letupan, tetapi juga untuk mengajar anak-anak kita peraturan keselamatan yang diperlukan di kawasan yang terdapat ancaman lombong,” kata Zelenskyy mengenai penganugerahan yang diberikan kepada Patron.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN