Jika di India ada Taj Mahal, di negara kita tak kurang hebatnya contohnya di Perak ada berdiri teguh Istana Kellie. Istana ini menjadi manifestasi cinta agung seorang suami kepada si isteri. Sebagaimana sayangnya Shah Jehan kepada Mumtaz Mahal begitu jugalah sayangnya William Kellie Smith kepada isterinya Agnes.

Istana yang berusia lebih seabad ini masih kukuh dan menjadi tarikan pelancongan utama yang manjadi kemestian di Batu Gajah, Perak.

Kellie’s Castle adalah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah, Perak. Dibina pada tahun 1905, ada kisah sedih disebalik banglo mewah ditengah ladang getah ini.

Kisah Sedih William Kellie Smith 

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
Sumbar gambar : .theislanddrum.com

1. Istana Kellie’s  atau lebih dikenali dengan Kellie’s Castle dibina oleh peladang berbangsa Scottish bernama William Kellie Smith yang berasal dari bandar kecil di Scotland. Dia dikatakan membina bangunan ini sebagai tanda cinta beliau kepada isterinya.

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
Mr. & Mrs. William Kellie-Smith. Foto Kredit: WHW Design

2. Beliau dikurniakan anak perempuan sulung namun sangat mengimpikan anak lelaki sebagai pewaris empayar perniagaan yang beliau telah bina selama ini. Hanya selepas sebelas tahun barulah isterinya Agnes mengandung semula. Pada tahun 1915, Agnes telah melahirkan seorang bayi lelaki yang dinamakan sebagai Anthony.

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
William Kellie-Smith. Foto Kredit: WHW Design

3. Disebabkan minat beliau kepada negara India dan ajaran Hindu, beliau telah membawa ciri-ciri ini dalam seni bina untuk rumah baru yang menjadi impiannya. Batu-bata dan kebanyakkan bahan bina telah diimport daripada India. Bahkan beliau membawa 70 pekerja mahir daripada Madras, Selatan India untuk pembinaan rumah agam tersebut.

IKLAN
Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
Sumber : Instagram

4. Namun, malang tidak berbau. Proses pembinaan rumah agam yang menjadi keutamaan hidup beliau tidak berjaya mengikut jadual yang ditetapkan. Ini kerana pada awal tahun 1920, ramai daripada pekerja kontrak telah menghidap penyakit Spanish Flu dan meninggal dunia. Wabak ini dikatakan merebak pada tahun 1918 dan dianggar mengorbankan nyawa melebihi 40 juta mangsa.

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
Sumber Gambar (AP Photo/National Museum of Health)

5. Pembinaan Kellie’s Castle mencatatkan sejarah sebagai bangunan pertama di Tanah Melayu yang memiliki lif. Lif ini berfungsi daripada tingkat atas sehingga terowong bawah tanah di rumah agam tersebut. Beliau juga merancang untuk membina tapak tenis dalam bangunan. Kawasan atas bumbung pula dikhaskan untuk upacara keraian bersama usahawan atau orang-orang kenamaan.

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s

6. Smith membuat lawatan ringas ke Britain pada tahun 1926 bersama anak perempuannya. Tidak dapat dipastikan mengapa namun kemudiannya membuat persinggahan di Lisbon, Portugal.

IKLAN

7. Ada yang menyatakan bahawa beliau ke Portugal untuk mengambil lif bagi rumah agam yang sedang beliau bina. Pada Disember 1926, beliau telah menghidap penyakit pneumonia dan meninggal dunia pada usia 56 di sana.

8. Agnes kemudiannya pulang ke Scotland bersama dengan anak-anaknya. Beliau telah menjual rumah agam tersebut kepada syarikat British bernama Harrisons and Crossfield. Anak lelakinya yang bernama Anthony Kellie Smith pula telah maut dalam Perang Dunia Kedua dan Helen tidak pernah pulang Kellie’s Castle.

Bangunan Pertama Di Tanah Melayu Ada Lif, Fakta Menarik Tentang Istana Kellie’s
Keadaan bilik di Kellie’s Castle, di dekorasi seperti dalam gambar

Fakta menarik mengenai Kellie’s Castle:

IKLAN

1. Berita mengenai Kellie’s Castle pernah disiarkan dalam akhbar London Financer pada 15 September 1911. Binaan bangunan ini dianggap unik dari segi reka bentuk dan keluasannya.

2. Istana Kellie sering menjadi lokasi pengambaran drama dan filem. Antaranya filem Anna And The King yang dilakonkan oleh pelakon Chow Yuen Fatt.

3. Pembinaannya tidak menggunakan besi atau pun paku. Oleh kerana tiada simen pada waktu itu, batu-bata dilekatkan menggunakan campuran putih telur itik, pasir, kapur, gula merah dan madu. Lebih mengagumkan binaan yang terbina dari campuran tersebut mampu kekal sehingga ke hari ini.

4. Sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta dibina untuk pelawat agar mudah ke Istana Kellie. Sebuah kedai makan dan kedai cenderahati dan tapak meletakkan kenderaan telah dibina oleh Majlis Daerah Kinta Barat pada tahun 1990.

Begitulah kisah keluarga Smith dan istana Kellie’s nya yang tidak kesampaian. Yelah, kita boleh boleh merancang tapi DIA yang menentukan segalanya. RIP Smith

Sumber : Orang Perak 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI