Sekian lama, sejarah telah menunjukkan bahawa penyelidik dalam kalangan masyarakat Islam sentiasa berjaya untuk mengemukakan ciptaan terbaru bagi membantu keperluan masyarakat sejagat.

Siapa yang tidak kenal dengan Ibnu Sina atau lebih dikenali sebagai Avicenna di dunia Barat yang merupakan Bapa Perubatan Moden.

Beliaulah yang menjadi individu pertama membuat kajian terhadap subjek mata dan juga mengkaji jenis-jenis penyakit baharu serta kaedah rawatan mencegahnya seperti Tibi, rubella, cacar, alahan dan penyakit jiwa.

*

Kini dalam dunia millenial, kita sedang berdepan cabaran wabak COVID-19 pula dan seluruh masyarakat dunia sedang menantikan vaksin terbaik untuk menghindarkan diri daripada dijangkiti.

Setakat ini, sudah ada beberapa vaksin yang diterima pakai oleh kebanyakan negara. Salah satunya ialah vaksin BioNTech Pfizer yang turut digunakan di Malaysia sekarang.

IKLAN

Tapi, tak ramai yang tahu bahawa mereka yang bertanggungjawab terhadap ciptaan ini ialah pasangan suami isteri beragama Islam.

Macam plot cerita filem adiwira kan apabila pasangan suami isteri yang menjadi penyelamat dunia. Tapi inilah kejayaan realiti yang telah dunia saksikan pada masa ini.

Bangga Lihat Vaksin BioNTech Pfizer Ciptaan Pasangan Muslim

IKLAN

Dr Ugur Sahin, 55 dan isteri, Dr Ozlem Tureci, 63 merupakan pengasas syarikat BioNTech. Dr ugur berasal dari Turki sebelum dibawa berpindah ke Jerman oleh ibu bapanya yang bertugas di syarikat automobil Ford.

Beloau memiliki ijazah kepakaran khidmat terapi imuniti buat pesakit barah dan telah bertemu isterinya semasa bertugas sebagai tutor di hospital di Cologne dan Hamburg. Dr Ozlem pula pula merupakan anak perempuan kepada seorang ahli fizik berketurunan Turki yang berpindah ke Jerman

Hasil daripada pertemua, pengalaman dan kepakaran mereka berdua, Dr Ugur dan isteri memutuskan untuk membangunkan sebuah syarikat bernama BioNTech pada tahun 20008 bagi penciptaan alat imunoterapi kanser. Sehingga kini, syarikat tersebut telahpun mempunyai 1,800 orang pekerja.

IKLAN

Bangga Lihat Vaksin BioNTech Pfizer Ciptaan Pasangan Muslim

Lokasi syarikat BioNTech milik pasangan ini..

Mereka terlalu gemarkan pekerjaan mereka sehinggakan pada hari perkahwinan, mereka tetap memasuki makmal untuk meneruskan kajian!

Satu demi satu ciptaan yang mereka hasilkan dan terbaru adalah vaksin dengan kerjasama Pfizer. Menurut laporan, vaksin ini didapati efektif sehingga 90 peratus berbanding vaksin COVOD-19 yang lain.

Besar sungguh jasa mereka yang mengerah kepakaran serta penyelidikan untuk manfaat masyarakat dunia.

ARTIKEL BERKAITANSenarai Pemimpin Dunia Yang Terima Vaksin COVID-19 Setakat Ini – REMAJA