Kadang mata terasa gatalkan dan kita sedap mengosoknya. Lagi lama lagi sedap dan kemudian mata mulai merah dan kelihatan bengkak.

Tapi awas!

ARTIKEL BERKAITAN : Ketumbit Cepat Sembuh, Tip Tuam Sudu Di Mata Ini Memang Berkesan!

Bahaya Gosok Mata Bila Gatal, Wanita OKU Kongsi Kisah Hilang Penglihatan
gosok mata

TULAR di laman TikTok, seorang wanita berstatus orang kurang upaya (OKU) telah berkongsi pengalaman bagaimana dia menjadi buta.

Dalam perkongsian melalui akaun @ilakamilah97, wanita itu menjelaskan bahawa dia masih boleh mengenal pasti kedudukan barang dan warna sewaktu kecil.

Mata Kabur Kerana Sering Bermain Di Luar

Walau bagaimanapun, ketika berumur kira-kira lima hingga enam tahun, penglihatannya mula kabur kerana sering bermain di luar yang akhirnya menyebabkan matanya kerap gatal.

IKLAN

Bahaya Gosok Mata Bila Gatal, Wanita OKU Kongsi Kisah Hilang Penglihatan

“Seperti kanak-kanak lain yang gemar bermain di taman, begitu jugalah saya. Saya ini kasar sifatnya… jadi memang gemar bermain di luar.

“Apabila bermain di luar, habuk akan berterbangan dan masuk ke mata, menyebabkan ia menjadi gatal.

“Saya selalu menggosok-gosok mata saya, kemudian penglihatan saya mula kabur. Lama-kelamaan menjadi semakin gelap kerana dikatakan selaput mata sudah menutup biji mata.

IKLAN

“Saya suka menggosok dan menekan mata kerana rasa gatal,” katanya.

Bahaya Mengosok Mata

Memetik laman Hellodoktor, menggosok mata adalah tabiat buruk yang boleh menyebabkan pelbagai komplikasi dan risiko kesihatan pada mata.

Antaranya termasuklah:

  1. Pengaruh terhadap Penglihatan

Tabiat menggosok mata boleh merosakkan penglihatan yang sebelumnya baik. Ini kerana menggosok boleh memecahkan saluran darah di mata, sehingga menyebabkan percikan darah.

IKLAN
  1. Konjunktivitis

Tangan adalah tempat yang banyak mengandungi kuman. Jadi, apabila seseorang menggosok mata dengan tangan, kuman dengan cepat dipindahkan ke mata dan menyebabkan jangkitan.

  1. Kerosakan pada Kornea

Jika terdapat objek asing yang terperangkap dalam mata, tabiat menggosok hanya akan memperburuk keadaan dan boleh merosakkan kornea.

Menggosok mata terlalu kerap juga boleh menyebabkan kornea menjadi semakin nipis, suatu keadaan yang dikenali sebagai keratoconus yang mengganggu penglihatan.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI