Foto Kredit ; Pexels

Pejam celik, pejam celik kita sudahpun berada di hujung tahun hijrah 1443.

Umat Islam di negara ini dijangka kekal meraikan sambutan Tahun Baharu Hijrah 1444 pada 30 Julai dengan perubahan kalendar bermula sejurus azan Maghrib 29 Julai.

Azan Maghrib Hari Ini Bermula Awal Muharram, Lafaz Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun Hijrah
Foto Kredit : Youtube

Kita digalakkan mengamalkan doa-doa yang baik terutamanya doa daripada Al-Quran dan juga doa yang dibacakan oleh Rasulullah SAW.

Awal Muharram adalah hari penting bagi umat Islam kerana pada tarikh ini berlakunya penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah. Namun Tahun Hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah itu diambil sebagai permulaan kiraan bagi kalendar Hijrah.

Azan Maghrib Hari Ini Bermula Awal Muharram, Lafaz Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun Hijrah

Banyak kejadian-kejadian penting terjadi dalam bulan Muharram ini termasuklah Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan 1 Muharram adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (kalender Hijrah). Jika di zaman sekolah dahulu, kita diajar bahawa segala buka-buku amalan iaitu dosa dan pahala yang kita lakukan selama setahun diangkat ke langit untuk disimpan sebelum dibuka semula pada hari akhirat. Waallahualam.

IKLAN

Ada sesuatu yang harus kita fahami iaitu selepas masuk Asar, kita disarankan membawa doa akhir Tahun dan kemudian amalan ini disambung selepas Maghrib iaitu membaca doa Awal tahun. Semoga segala amalan kita dipermudahkan oleh Allah Taala.

Ini doa akhir tahun. Doa akhir tahun Hijrah ini perlu dibaca beberapa minit sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar). Doa ini dibaca sebanyak tiga kali.

Barang siapa yang yang membaca doa ini daripada waktu yang telah tersebut, maka mengeluhlah syaitan kerana usahanya selama setahun menggoda anak Adam sia-sia. Malah Allah mengampuni dosa setahun lalu dilakukannya.

IKLAN

Azan Maghrib Hari Ini Bermula Awal Muharram, Lafaz Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun Hijrah

Ini pula doa akhir tahun dibaca selepas Maghrib.

Juga dibaca sebanyak tiga kali. Jika dibaca bahawasanya Allah telah mewakilkan dua malaikat untuk memelihara dari fitnah syaitan.

IKLAN

Azan Maghrib Hari Ini Bermula Awal Muharram, Lafaz Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun Hijrah

Nak baca doa lain pun boleh, tak ada masalah. Asalkan kita memohon kepada perkara yang baik, berdoa dengan khusyuk dan meyakini bahawa Allah sentiasa mendengarnya.

Semoga kita semua mendapat rahmat dan berkat dalam semua kehidupan yang kita lalui dalam kehidupan seharian dan semoga dengan kehadiran tahun baru ini, keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah juga semakin bertambah. Insha Allah…

*Sumber: Mufti Negeri Sembilan Official Page

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI