Ketika dunia laman media sosial tengah hangat membicarakan tentang ketibaan PRU14, kita dikejutkan dengan berita seorang pelakon berusia 26 tahun yang ditahan oleh pihak polis kerana memiliki sejumlah dadah sintetik dipercayai jenis Erimin 5.

Pelakon popular tersebut dilapotkan telah terlibat dalam sebuah kemalangan bersama kenderaan yang dipandunya dengan kereta seorang lelaki awam berbangsa Cina di Taman Tun Dr Ismail. Lelaki tersebut kemudian membuat laporan menghubungi pihak polis.

Dan menurut setibanya polis di lokasi mereka mendapati pelakon tersebut dipercayai berada dalam keadaan khayal dan menyebabkan salah seorang anggota polis terpaksa memandu kenderaannya ke balai.

Kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 12(2) Akda Dahah Merbahaya 1852 kerana memiliki dadah. Pelakon tersebut telah dibebaskan oleh pihak polis dengan jaminan polis.

Tularnya kisah ini menyebabkan ramai yang tidak tahu dan tertanya-tanya apakah itu dadah jenis Erimin 5?

IKLAN

APA ITU ERIMIN 5?

Menurut laman sesawang Solace Sabah, sebuah pusat klinikal dan saintifik pemulihan dadah Erimin 5 meurpakan sejenis dadah jalanan yang dikenali sebagai Nimetazepam. Ia merupakan sejenis dadah Benzodiazepine yang dihasilkan di Sumitomo, Jepun. Dadah jenis ini berfungsi sebagai intermediate-acting hypnotic drug dan ia pertama kali dihasilkjan pada tahun 1962 oleh sebuah pasukan dari Hoffman La Roche.

Artis Wanita Ditahan Memiliki Dadah Erimin 5, Adakah Korang Tahu Tentang Dadah Ini?

Sejak November 2015, pengeluarannya di Jepun telah dihentikan. Erimin 5 digunakan sebagai ubat jangka masa pendek bagi merawat pesakit yang berdepan dengan masalah insomnia kronik. Namun sejak kebelakangan ini ramai sudah menukar jenis ubat yang lain seperti Etizolam dan Flunitrazepam kerana faktor ketagihan dan kesan sampingan Nimetazepam atau Erimin 5.

IKLAN

Dadah jenis Erimin 5 dikatakan sangat popular di kalangan penagih dadah di beberapa buah negara seperti Malaysia, Singapura dan Indonesia. Ia juga dikenali di kalangan penggunanya sebagai ‘Happy 5’.

KENAPA IA DISALAH GUNA?

Artis Wanita Ditahan Memiliki Dadah Erimin 5, Adakah Korang Tahu Tentang Dadah Ini?

IKLAN

Seperti kebanyakan dadah yang disalah guna, ia biasanya memberi impak kepada keadaan minda dan fizikal. Erimin 5 diktakan memberikan kesan yang ‘menenangkan’ penggunanya. Jika diambil ia boleh menyebabkan ketagihan disebabkan mereka tidak mampu berdepan dengan coping mechanism kerana Erimin 5 membekalkan dopamine.

BAGAIMANA IA DI SALAH GUNA?

Kebiasaannya Erimin 5 yang dalam bentuk pil diambil dengan ditelan dan biasanya ia akan disertakan dengan penggunaan dadah yang lain. Ada juga penagih yang menggunakannya bersama minuman beralkohol. Erimin 5 turut digunakan oleh penagih Ecstasy dan Methaphetamine (pil kuda, syabu) bagi menenangkan diri.

SIMPTOM DAN KESAN PENYALAHGUNAAN ERIMIN 5

  • Keletihan melampau
  • Keresahan, kemurungan dan serangan panik
  • Berdepan masalah untuk tidur

Buat korang pembaca Remaja, jauhilah apa jua penyalahgunaan dadah. Ia tidak memberikan apa-apa faedah dan boleh menghancurkan masa depan korang dan keluarga. Jika kamu, ahli keluarga atau rakan-raoan berdepan masalah ini silalah dapatkan bantuan secepat mungkin.

Sumber: Solace Sabah