Bahang pilihan raya umum ke-15 semakin memuncak berbaki dua hari sahaja lagi sebelum rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas akan membuang undi bagi menentukan pimpinan baharu yang bakal meneraju negara ini.

Ketika ini tiga gagasan utama iaitu Pakatan Harapan, Perikatan Nasional Dan Barisan Nasional telahpun meletakkan calon Perdana Menteri mereka sekiranya parti politik tersebut memenangi majoriti kerusi di parlimen nanti.

Apa yang pasti ketiga-tiga calon ini bukanlah wajah baharu. Sebaliknya mereka merupakan ahli politik yang sudah masak ranum dalam sistem pemerintahan Malaysia. Namun adakah anda betul-betul kenal dengan bakal PM yang baharu ni? Jom kita semak taraf pendidikan mereka.

Apa Taraf Pendidikan Bakal Perdana Menteri Malaysia? Ini Jurusan Yang Mereka Pelajari

Datuk Seri Anwar Ibrahim

Merupakan seorang pelajar cemerlang di peringkat sekolah rendah, Anwar Ibrahim kemudiannya terpilih untuk memasuki sekolah berasrama penuh berprestij, Kolej Melayu Kuala Kangsar, Perak. Beliau kemudiannya menyambung pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Pengajian Melayu di Universiti Malaya pada tahun 1967.

IKLAN

BACA JUGA: Diasaskan Oleh Empat Sultan Melayu, Ini 10 Individu Popular Malaysia Yang Merupakan Bekas Pelajar MCKK

Apa Taraf Pendidikan Bakal Perdana Menteri Malaysia? Ini Jurusan Yang Mereka Pelajari

Tan Sri Muhyiddin Yassin

Anak jati johor ini mendapat pendidikan menengah di Sekolah Tinggi Muar dan merupakan antara sekolah menengah harian biasa yang tertua di Malaysia, dibina pada 1902. Muhyiddin kemudiannya meyambung pengajian di Universiti Malaya dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dan Pengajian Melayu. Beliau tamat pengajian pada 1970.

IKLAN

Apa Taraf Pendidikan Bakal Perdana Menteri Malaysia? Ini Jurusan Yang Mereka Pelajari

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Perdana Menteri Malaysia ke-9 ini merupakan bekas pelajar Sekolah Menengah Air Putih, Kuantan dan Sekolah Menengah Teknik Kuantan. Beliau kemudiannya menyambung pengajian tingkatan enam di Jaya Akademik. Berbekalkan keputusan cemerlang, Ismail Sabri berjaya memasuk Universiti Malaya sebagai pelajar jurusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang.

IKLAN

Kalau anda perasan, ketiga-tiga mereka merupakan alumni Universiti Malaya! What a coincidence…

Jadi siapakah antara mereka yang bakal menjadi pilihan anda? Selamat mengundi kepada semua pembaca REMAJA. Jangan lupa tunaikan tanggungjawab anda sebagai rakyat Malaysia. Undi anda sangat berharga dalam mencorak masa depan negara.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Show comments
IKLAN