Apa Itu Movember Dan Kenapa Ia Penting, 5 Remaja Lelaki Kongsi Pengalaman

483

Jika korang perhatikan kepada stail yang digemari oleh lelaki muda zaman sekarang, ada satu perkara yang diidamkan semua lelaki.

MISAI dan JAMBANG.

Sama ada korang suka atau tidak, di Malaysia, trend berjambang ini sedikit sebanyak bertitik-tolak daripada ‘pelopor’ gaya tersebut iaitu influencer dan pelakon, Wak Doyok. Tetapi kalau difikirkan balik, Wak Doyok pun terpengaruh dengan gaya pelakon, A. Galak dari siri televisyen Gerak Khas. Hehe.

Tak kisahlah siapa yang berjambang terlebih dahulu, apa yang penting adalah sepanjang bulan November ini, lebih ramai selebriti dan lelaki secara amnya yang membela misai dan jambang. Berapa kali korang suruh lelaki cukur, mereka tak nak juga cukur! Kenapa eh?

Ini kerana November ada bulan istimewa untuk para lelaki seluruh dunia menyambut, or rather, memperingati kepentingan menjaga kesihatan mental dan fizikal mereka. Dan untuk menunjukkan tanda sokongan, lelaki membiarkan saja misai dan jambang tanpa bercukur.

============================

Untuk pengetahuan, seramai 12 orang lelaki mengambil tindakan untuk membunuh diri sendiri pada setiap hari di UK. Di Malaysia pula, 65 peratus daripada kes bunuh diri melibatkan lelaki berbanding perempuan. (sumber: Persatuan Psiakiatri Malaysia, MPA)

Oleh itu, apabila kita bercakap mengenai kesihatan lelaki, it is more than just your physical strength. Kesihatan juga melibatkan sudut mentaliti.

REMAJA ambil kesempatan untuk berbual dengan 5 lelaki secara random dan bertanyakan, apa yang mereka faham mengenai Movember dan kenapa ia penting untuk mereka.

Kesemua identiti lelaki ini, walau bagaimanapun terpaksa disembunyikan kerana mereka rasa diri masing-masing sudah cukup popular.

LOLS, nah. Mereka hanya tidak mahu gambar sendiri dipaparkan.

Ashraf Sinclair antara selebriti lelaki yang selesa ‘berpakej’ lengkap: misai dan jambang sekali. Sekali pandang macam Will Turner lakonan Orlando Bloom! Foto: Instagram @ashrafsinclair

AMY, 21

“Baru-baru ini, saya terbaca tentang statistik kes bunuh diri dan golongan yang paling kerap terlibat adalah lelaki dari umur 20 sehingga 49 tahun. Of course, saya terkejut kerana ia melibatkan lelaki lain yang berumur sebaya dengan saya.

“Lelaki ni sifatnya selalunya memendamkan perasaan sedih kerana kami malu untuk mendapatkan bantuan. Sesetengah lelaki juga beranggapan doktor mahupun pakar psikiatri akan judge pesakit mereka, behind our backs.

“Sebab itulah saya rasa Movember ini penting kerana lelaki perlu berani untuk mengenepikan fikiran negatif dan mendapatkan bantuan sebelum terlambat.”

Korang lebih selesa berkumis kemas? Hael Husaini pun suka juga dengan stail ini sehinggakan dah jadi trademark pula. Foto: Instagram @haelhusaini

RIDHWAN, 20

“Setahu saya, Movember ini ada kena mengena tentang kanser prostat. Kan?”

(REMAJA jelaskan bahawa Movember melibatkan kesedaran fizikal dan mental lelaki).

“Oh, okay itu saya tak tahu. Saya ingatkan ia sama seperti bulan kesedaran kanser payudara Oktober lepas.

(Apa yang you tahu tentang kanser prostat?)

“Saya pernah terbaca tentang kempen memberi kesedaran tentang kanser prostat sempena Movember.

“Artikel itu menjelaskan bahawa kanser prostat adalah kanser paling common di kalangan lelaki. Apabila melihat graf statistik, saya rasakan saya perlu join movement seperti Movember dengan membela misai saya. Tak adalah lebat mana pun (ketawa) tapi saya post-kan gambar selfie di Instagram dengan caption kesedaran kanser prostat.”

Finalis Hero Remaja 2017 ini juga kini gemar to go all natural with his facial hair. Stail Haziq Farid mengingatkan Remaja kepada stail facial hair milik pemain bola, David Beckham. Penuh tapi kemas! Foto: Instagram @haziqfarid

KHAIRI, 19

“Saya masih terkesan dengan pemergian jiran saya yang meninggal dunia pada tahun lepas walaupun arwah setahun lebih muda daripada saya. Pada waktu itu, dia baru selesai mengambil peperiksaan SPM dan siapa sangka, dia mengambil keputusan untuk ‘mencabut nyawa sendiri’ walaupun saya lihat dia okay je di sekolah.

“Selepas kes disiasat, barulah saya tahu sepanjang berada di dalam rumah, dia tidak gembira dengan hidupnya akibat penderaan mental berkala. Saya masih lagi terkesan dengan kes ini.”

Ben Ali juga kini lebih selesa berjambang. Nak dapatkan efek facial hair lembut yang sama dengan Ben? Sapukan je conditioner ke jambang korang macam cuci rambut. Serius! Ini kerana cuaca panas dan lembap seperti Malaysia mudah menjadikan jambang lebih kasar. Foto: Instagram @bena1i

DANIAL, 25

“Movember sepatutnya berlaku pada setiap bulan dan bukan hanya sepanjang November saja kerana lelaki mudah lupa. Atau buat-buat lupa (ketawa).

“Anyway, beberapa tahun kebelakangan ini, ramai selebriti lelaki yang membunuh diri. Chester Bennington, Robin Williams, Alexander McQueen (pereka fesyen) dan ramai lagi. Itu baru selebriti, bagaimana pula dengan kes orang biasa seperti kita yang tidak dihebahkan?

“Itu menunjukkan masalah depression di kalangan lelaki adalah serius dan saya menyokong Movember atas sebab itu.”

Of course, wajiblah kena ada Wak Doyok! Pakai suit ke, pakai kasual ke tetap berjambang. Wak bila nak try clean shave hehe.. Foto: Instagram @wakdoyok

JULES, 22

“Saya hampir kehilangan seorang uncle kerana dia sengaja melambat-lambatkan proses rawatan. Kami sendiri pun tidak sedar dia telah didiagnos dengan simptom paru-paru berair. Alasannya, dia tidak mahu menyusahkan ahli keluarganya dengan masalah yang dihadapi.

“We have to put a stop on this, guys. Walaupun dia memberi alasan masalah kewangan dan tak nak susahkan anak tunggalnya, saya merasakan uncle saya enggan memberitahu kerana ego sebagai seorang lelaki. Movember memberi peluang untuk lelaki-lelaki ‘dengan ego tinggi’ ini untuk melihat, bukan mereka saja yang menghadapi masalah kesihatan. Lelaki lain pun ada masalah kesihatan juga. Bezanya, they seek for medical help.”

============================

So, sekarang korang tahu bahawa Movember bukan semata-mata bulan untuk membela misai dan jambang. Seperti hubung kait kempen kesedaran payudara dan riben merah jambu, membela misai serta jambang hanyalah budaya simbolik untuk menyokong kempen kesedaran untuk lelaki ini.

Jika korang menghadapi sebarang masalah atau mengenali sesiapa yang mempunyai masalah fizikal mahupun mental, usah sesekali menunggu bantuan untuk tiba. Bangun dan minta bantuan keluarga serta kenalan rapat untuk ke hospital dan pusat kaunseling. Lawati laman web Malaysian Mental Health Association untuk makluman direktori lanjut.

 

CER KOMEN SIKIT