Bagi yang masih belum menonto filem Ocean’s 8 di pawagam lagi, where have you been?!

 

Jangan risau – kami tidak akan berikan spoiler.

Apa yang korang perlu tahu adalah ia melibatkan plot ingin mencuri rantai mewah Cartier bernama Jeanne Toussaint bernilai USD150 juta.

 

Ini Penyebab Kleptomania, Penyakit Yang Mendorong Seseorang Untuk Mencuri

 

Now, di dalam filem yang menampilkan 8 pelakon wanita hebat seperti Sandra Bullock, Cate Blanchette, Anne Hathaway, Sarah Paulson, Rihanna, Mindy Kaling, Awkwafina dan Helena Bonham Carter ini, tidak semua di kalangan mereka yang ‘terdesak’ memerlukan wang hasil pencurian itu pun.

IKLAN

Lou (Cate) mempunyai perniagaannya, Daphne Kruger (Anne) sudah cukup popular di Hollywood dan Tammy (Sarah) pula bahagia di samping suami dan anak-anak.

Jadi, apa sebenarnya yang mendorong mereka untuk mencuri selain untuk melakukannya demi kawan baik, Debbie (Sandra).

 

Ini Penyebab Kleptomania, Penyakit Yang Mendorong Seseorang Untuk Mencuri

 

IKLAN

Semuanya disebabkan Kleptomania, iaitu sejenis penyakit psikologi yang membuatkan seseorang ingin mencuri dan merasa puas. Kleptomania mendorong pengidap untuk tidak dapat menahan godaan mengambil barang tanpa izin.

Sebelum mencuri, dia akan berasa gelisah disebabkan keinginan tersebut. Semasa mencuri, dia akan berasa cemas.

Namun selepas berjaya melarikan diri tanpa dikesan, dia akan berasa amat puas seolah-olah telah menyelesaikan misi tersembunyi!

 

Ini Penyebab Kleptomania, Penyakit Yang Mendorong Seseorang Untuk Mencuri

IKLAN

 

Mencuri Bukan Untuk Keuntungan

Dari segi kimia, Kleptomania dihidapi kerana penghidap tidak mempunyai kestabilan hormon emosi pada otak sehingga dia terdorong untuk mencuri. Perbuatan mencuri akan melepaskan zat pada sel otak lalu membuatkan dia ketagih untuk melakukannya sekali lagi.

Namun, jika tidak dibendung, penghidap yang selalu akan dibebani dengan rasa bersalah selepas perasaan puas itu hilang boleh dilanda gangguan mental kerana perasaan membenci diri sendiri.

 

Ini Penyebab Kleptomania, Penyakit Yang Mendorong Seseorang Untuk Mencuri

 

Jika berdepan dengan situasi ini, mereka memerlukan rawatan psikoterapi dan mengambil ubatan anti depressen jenis selective serotonin reuptake inibitor (SSRI) yang telah disahkan oleh doktor. Ini semua bagi menurunkan rasa ketagih tersebut.

Jadi kalau korang kenal dengan penghidap seperti ini, jangan gelakkan atau takut dengan mereka. Bantu mereka untuk mendapatkan rawatan Kleptomania.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI