Rakyat Malaysia kini bolehlah menarik sedikit nafas lega setelah kita diberikan kelonggaran minor untuk menjalani kehidupan separa normal berbanding semasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) dilaksanakan 1 Jun lalu.

Kedai makan telah mula dibuka, aktiviti ‘dine-in’ juga dibenarkan di sesetengah kawasan.

Tinjauan REMAJA mendapati semakin banyak pusat membeli-belah yang telah dibuka di Lembah Klang bagi memudahkan peniaga menjalankan perniagaan masing-masing. Ini berikutan kenaikan peratusan individu yang telah memperolehi dua dos suntikan vaksin.

Namun dalam diam, sebenarnya masih ada satu cabang industri yang belum dibenarkan beroperasi seperti biasa iaitu industri pawagam Malaysia.

Saban minggu, ada saja filem baharu yang ditayangkan di segenap pelusuk dunia namun di Malaysia, peminat kempunan untuk menontonnya di layar agam. Bagi filem syarikat produksi yang mempunyai platform penstriman seperti Disney sebagai contoh, tiada masalahlah untuk kita menontonnya di rumah walaupun kepuasannya tidak sama.

IKLAN

Namun bagi filem terbitan syarikat yang kecil lebih-lebih lagi filem keluaran syarikat penerbitan tempatan, mereka terus mengeluh memikirkan filem mereka tidak mendapat tontonan menyeluruh di Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN : Industri Pawagam Kian Tenat, Persatuan Pemamer Filem Malaysia Rayu Dibenarkan Beroperasi Semula – REMAJA

IKLAN

Terbaru, Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Yang Berhormat Tan Sri Annuar Musa menerusi ciapan balas kepada syarikat pawagam Golden Screen Cinemas (GSC) telah memberikan komen mengenai dilema ini.

Terdahulu pada 1 September 2021, beliau telah membuka kotak cadangan untuk membantu kementeriannya menyelesaikan masalah berkaitan. GSC kemudiannya cuba mendapatkan sokongan kementerian untuk membuka semula pawagam selari dengan peringkatan jumlah individu yang telah mendapat dua dos suntikan vaksin.

Lalu kata Annuar Musa, “Ya, saya sedar keadaan pawagam-pawagam di Malaysia dan saya sudah bawa isu ini ke Majlis Keselamatan Negara (MKN) bersama isu-isu lain berkenaan industri kreatif. InsyaAllah kerajaan akan mengumumkan sesuatu tidak lama lagi.”

IKLAN

Dengan ciapan tersebut, ia seakan memberi peminat filem secebis harapan untuk menonton beberapa filem berbajet besar di pawagam. Ini termasuklah filem Shang-Chi & the Legend of the Ten Rings (September), No Time To Die (September), Venom : Let There Be Carnage (Oktober), Dune (Oktober), House of Gucci (November), The Matrix 4 (Disember) dan Spider-Man : No Way Home (Disember).

Filem mana yang paling korang nanti-nantikan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI