Nama Jasmine Umali menjadi popular pertengahan tahun ini apabila dia mengumumkan penghijrahannya memeluk agama Islam. Dia yang aktif dalam dunia ratu cantik merupakan peserta top 16 Miss Universe Phillipines 2021.

Sebelum ini, bekas ratu cantik popular asal Manila ini memuat naik dalam satu hantaran instagram potongan ayat Al-Quran siap dengan kapsyen tertulis perkataan tawakul yang mana dalam bahasa melayu bermaksud tawakal.

Seiring itu dia juga meletakkan di profil Instagramnya dengan pengenalan diri sebagai revert siap dengan emotikon wanita berhijab. Untuk pengetahuan pembaca, revert bermaksud kembali kepada agama asal iaitu Islam.

Anggun Dalam Balutan Hijab, Bekas Ratu Cantik Bercerita Tentang Penghijrahannya Kepada Islam

Dalam Islam sendiri umatnya percaya bahawa seluruh manusia pada asalnya beragama Islam namun masing-masing memiliki takdir dibesarkan dalam agama yang dianuti kedua orang tua.  Oleh sebab itu apabila mereka memeluk Islam, saudara baru ini digelar revert iaitu kembali kepada fitrahnya.

Mungkin ramai tertanya bagaimanakah permulaan dia mula menerima Islam sebagai satu pegangan di dalam kehidupan.

IKLAN

Terbaharu, gadis berusia 25 tahun ini akhirnya berkongsi bagaimana dia boleh menemui cahaya Islam sebelum berhijrah dan sekaligus tekad mengenakan hijab sebagai Muslimah sejati.

Anggun Dalam Balutan Hijab, Bekas Ratu Cantik Bercerita Tentang Penghijrahannya Kepada Islam

“Mengimbau kembali ke 2017. Momen ini mungkin merupakan panggilan pertama saya kepada Islam. Ia adalah penerbangan pertama saya dan 6 hari persinggahan sebagai pramugari antarabangsa. Ini kali pertama saya mencuba abaya dan tudung juga. Walaupun saya tidak belajar banyak tentang Islam pada masa itu, ia pastinya membuka mata.

“Selepas beberapa hari, syarikat penerbangan tempatan kami menutup penerbangan ke Abu Dhabi dan saya adalah salah seorang pramugari bertuah yang dapat menikmatinya.

IKLAN

Sejak itu, saya sering terbang ke destinasi timur tengah yang lain dan saya menyukainya. Alhamdulillah kini saya faham bahawa Allah swt membimbing saya ke jalan ini,” ujarnya penuh makna.

BACA JUGA: “Minta Deposit Booking Balik…”, Rico Rinaldi Akui Lakukan Hijrah Dan Pengorbanan Dalam Kerjaya

Menyifatkan penghijrahannya sebagai satu proses pembelajaran, Jasmine yang tampil sopan berhijab turut menyatakan yang dia mengagumi kemesaran yang maha Esa.

IKLAN

Kongsinya lagi, “Semoga Allah SWT memudahkan kita, membersihkan fikiran kita, meletakkan kegembiraan dalam hati kita, meningkatkan iman kita, mengangkat darjat kita di luar jangkaan dan membimbing kita ke mana pun kita pergi.”

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber & Kredit foto: Instagram Jasmine Umali

Show emotes
IKLAN