Siapa yang tak pernah main layang-layang masa zaman kanak-kanak korang dulu. Memang rugi lah.

Penulis siap buat sendiri, Lepas itu, lawan siapa punya boleh terbang paling tinggi. Ada juga yang langsung tak terbang. Kira layang-layang ni antara permainan tradisional masyarakat dunia untuk mengisi masa lapang. Dan sehingga kini ia masih relevan dimainkan.

Ancaman Keselamatan Negara, Mesir Larang Main Layang-Layang

Terbaru, di  Mesir kini tidak boleh bermain layang-layang selepas pihak berkuasa di sana mengeluar perintah pengharaman atas sebab keselamatan dan amaran penggubal undang-undang bahawa ia boleh cetus ancaman keselamatan negara.

Polis Mesir dilapor mula bertindak tegas rampas layang-layang daripada penduduk tempatan yang menerbangkannya sejak minggu lalu, menurut media tempatan di sana.

IKLAN

Pihak polis menyita 369 buah layang-layang di sekitar ibu kota Mesir pada Jumaat lalu, lapor akhbar Al-Ahram, manakala Al-Youm berkata 99 buah layang-layang dirampas di Iskandariah.

Ancaman Keselamatan Negara, Mesir Larang Main Layang-Layang

Malah pihak polis turut denda seramai lima orang di bandar pelabuhan pinggir Laut Mediterranen yang juga popular dirujuk sebagai Alexandria itu sehingga cecah 1,000 pound (kira-kira RM267).

IKLAN

Langkah itu diperkenalkan demi memastikan keselamatan rakyat dijamin ekoran beberapa siri kemalangan babit layang-layang, kata Gabenor Iskandariah di laman sosial Facebook rasminya.

Ancaman Keselamatan Negara, Mesir Larang Main Layang-Layang

Usaha pengharaman yang agak pelik itu dibuat kerana panorama langit di Mesir penuh dengan ribuan layang-layang kertas berwarna-warni yang diterbangkan oleh belia dari bumbung rumah.

IKLAN

Hobi masa lapang tersebut bermula ketika pihak berkuasa lancar perintah berkurung sepanjang waktu malam untuk kekang penularan wabak COVID-19 di seluruh negara rantau Afrika Utara itu.

Permainan tersebut didakwa boleh menimbulkan ‘ancaman keselamatan negara’ kerana ada layang-layang mungkin dipasang dengan kamera pengawasan mini seumpama pesawat dron.

La, layang-layang pun boleh ancam negara eh. So apa pendapat korang?

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI