Tahniah REMAJA ucapkan kepada Bil Musa atas pelancaran albumnya, ‘Young Adults’ pada hari ini!

Pada zaman kebanyakan penyanyi dan band lebih gemar mengeluarkan single saja, Bil ialah antara penyanyi yang berani untuk ke hadapan dan berkongsi lagu ciptaannya demi peminat.

Siapa yang paling banyak memberi pengaruh muzik kepada kamu?

Kalau nak diikutkan, ibu bapa saya tidaklah berasal dari golongan pemuzik. Namun mereka sering mendedahkan saya kepada muzik berbeza sejak kecil.

Mereka selalu memasang lagu-lagu nyanyian Abba, The Beatles dan Queen setiap kali kami menaiki kereta dan juga di rumah. Sejak kecil juga, saya dan adik-beradik lain sudah mempelajari piano.

A post shared by Bil Musa (@bilmusa) on

Malah sepupu saya abang Johan (Joe Flizzow) juga banyak memberi pengaruh kerana dia sudah aktif sejak remaja lagi.

IKLAN

Describe muzik yang kamu nyanyikan?

Sejak kebelakangan ini, saya baru dapat rentak muzik sendiri. Sebelum ini saya banyak mencipta karya akustik tetapi kini saya lebih menyenangi muzik folk dan elemen pop elektronik.

Folk dan elektronik memang berbeza tetapi saya sukakan kedua-dua genre ini. Mungkin itulah perkara menarik tentang muzik, ia boleh menembusi mana-mana genre. Saya gemar dengarkan pengaruh muzik berlainan seperti dari Rihanna, Lana Del Ray dan juga Armada!

Album ‘Young Adults’ Keluar Hari Ini, Kenali Lebih Dekat Siapa Bil Musa
Bil Musa di dalam majalah REMAJA isu Januari – Mac 2018. Foto: Shahir Othman

Mula menulis lagu sejak..

Sejak zaman sekolah lagi saya memang suka menulis. Selalunya, saya mendapat idea daripada perkongsian storyline kehidupan mereka di sekeliling saya.

IKLAN

Kiranya jika mereka mula bercerita mengenai perihal kisah hidup masing-masing, setengah jalan pasti mereka akan menoleh ke arah saya dan bertanya, “You are not going to write about that, kan?” (ketawa)

Single ‘Adakah Ini’

‘Adakah Ini’ baru saja diperkenalkan pada penghujung 2017. Ia mengisahkan tentang seorang lelaki dan perempuan yang berkawan, mempunyai rasa cinta antara satu sama lain namun masing-masing masih berpunya.

Ia seakan unspoken word yang tertanam antara mereka dan hanya mereka saja yang dapat merasainya.

IKLAN
Album ‘Young Adults’ Keluar Hari Ini, Kenali Lebih Dekat Siapa Bil Musa
Pakaian: Shafiqah Nazel. Solekan: Wirakastrya

Album ‘Young Adults’

Pada 21 Disember 2017, saya telah melancarkan album berjudul ‘Young Adults’. Sebanyak dua buah lagu Bahasa Malaysia dan enam buah lagu Bahasa Inggeris dimuatkan di dalamnya.

Dari segi konsep, album ini lebih kepada coming of age yang berkisarkan masalah cinta, persahabatan, kerja, komitmen dan tanggungjawab.

‘Adakah Ini’ merupakan antara single yang dimuatkan selain ‘No More Excuses’ yang bakal menjadi single seterusnya, hasil kolaborasi bersama Kuizz Shah.

Bagi yang berkesempatan pada malam ni, jumpa ramai-ramai di acara pelancaran ablbum baru Pastel & Bil Musa okay. See you there!