Alumni, graduan dan pelajar Universiti Malaya, lets celebrate!

 

Times Higher Education (THE) telahpun mengeluarkan senarai penuh kategori Emerging Economies University Ranking 2019, and guess who is there..

IKLAN

Universiti Malaya (UM) berjaya memperbaiki pencapaian berbanding tahun lalu apabila meningkat naik daripada tangga ke-27 kepada tangga ke-18. Sekaligus UM berkongsi kedudukan yang sama dengan Universiti Tongji China.

IKLAN

Pemilihan oleh THE ini sebenarnya mengambil kira lima kategori utama yang dinilai iaitu dari segi pengajaran, penyelidikan, tinjauan antarabangsa, kutipan dan pendapatan industri. Maka, nampaknya reputasi yang dimiliki oleh UM semakin diiktiraf oleh badan antarabangsa tersebut. Bangga weh.

Tahun 2019 juga menyaksikan peningkatan jumlah institusi dari Malaysia iaitu daripada 9 buah (2018) kepada 11 buah institusi, out of 450 in total. 

IKLAN

Selain UM, terdapat 2 lagi universiti tempatan yang berjaya menyenaraikan diri di dalam kedudukan 100 terbaik. Ini termasuklah Universiti Teknologi Petronas (UTP) di kedudukan ke-60. Manakala Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pula memanjat 15 kedudukan untuk mendapat tangga ke-86.

Not bad korang! Dalam pada kita gembira dengan keputusan ini, kami berharap agar ia dapat dikekalkan malah diperbaiki pada masa akan datang terutamanya dalam era pendidikan yang cukup kompetitif sekarang.