Masalah seperti depresi, stres, perubahan emosi dan rasa gelisah menjadi antara masalah kesihatan utama di dunia.

Terbaru, bekas anggota kumpulan idol Wanna One Kang Daniel, mengejutkan peminatnya dan idustri K-pop dengan mengumumkan bahawa dirinya akan berehat buat sementara (hiatus) dari sebarang aktiviti hiburan.

Depresi Teruk & Kesihatan Mental, Kang Daniel Umum Berehat Dari Industri K-pop

Kabar angin mulai tersebar apabila Kang Daniel membatalkan rakamannya dengan sebuah rancangan musik, disebabkan oleh kesihatan mentalnya semakin merosot. Malah, perkara ini telah disahkan sendiri oleh agensi naungannya iaitu KONNECT Entertaiment.

IKLAN

Alami depresi sejak awal tahun lalu…

Bertambah mengejutkan, Kang Daniel sebenarnya telah disahkan menghidapi tekanan yang amat teruk sejak awal tahun 2019 lalu. Antara punca penyebabnya adalah kes mahkamah dan saman-menyaman terhadap bekas majikannya iaitu LM Entertaiment.

Depresi Teruk & Kesihatan Mental, Kang Daniel Umum Berehat Dari Industri K-pop

Depresi Teruk & Kesihatan Mental, Kang Daniel Umum Berehat Dari Industri K-popSegala aktiviti dan kerjasama yang melibatkan Kang Daniel, terpaksa dihentikan buat sementara waktu. Agensinya juga memohon maaf diatas kesulitan yang berlaku dan berharap agar para peminat akan sentiasa menyokong kerjaya Kang Daniel.

IKLAN

Beberapa bulan lalu, Kang Daniel juga telah mengejutkan industri K-pop dengan mengesahkan bahawa dirinya kini sedang hangat bercinta, dengan salah seorang ahli kumpulan Twice iaitu Jihyo.

Depresi Teruk & Kesihatan Mental, Kang Daniel Umum Berehat Dari Industri K-pop

IKLAN

Jangan buat main ye dengan penyakit depresi ni. Ia merupakan penyakit yang paling bahaya jika tidak dirawat dengan lebih awal. Faktor masalah ini mungkin daripada gangguan otak, pengalaman hidup yang negatif atau sedang menanggung masalah besar dalam hidup. Ia juga boleh mendatangkan kesan lebih parah kepada pesakit, iaitu sehingga ada yang sanggup membunuh diri.

Penulis harap dengan keputusan Kang Daniel ini dapat la dia berehat dan cepat sembuh kan.

Sumber: Allkpop.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI