Kumpulan k-pop wanita, 2NE1 merupakan salah sebuah kumpulan original dari generasi K-pop kedua yang berjaya menempatkan hiburan Korea di pentas dunia.

Daripada hanya sejumlah pendengar antarabangsa saja yang mengenali apakah sebenarnya K-pop, 2NE1 yang pada ketika itu masih mendapat tunjuk ajar dari lagenda, Big Bang perlahan-lahan membina nama mereka sehinggakan terhasil senarai panjang single yang masih relevan dan didengari oleh peminat K-pop sehingga ke hari ini.

Bagaimanapun, kejayaan 2NE1 tidak terlepas daripada dikaitkan dengan pelbagai kontroversi. Satu persatu ahlinya meninggalkan kumpulan tersebut dan menamatkan kontrak bersama YG Entertainment. Minzy, CL dan Park Bom membawa haluan sendiri melainkan Sandara Park.

Akhirnya, Sandara Park BEBAS Daripada YG Entertainment Selepas 17 Tahun

IKLAN

Selepas berkuburnya 2NE1 pada tahun 2016, Dara masih kekal aktif di bawah label YG Entertainment menerusi lakonan, nyanyian solo dan tentunya, akaun YouTube-nya DARA TV yang berjaya memperolehi Gold Play Button. Akaun tersebut merupakan antara aset terkuat YG kerana lebih ramai peminat K-pop belasan tahun yang boleh mengaitkan diri mereka dengan YG Entertaiment menerusi video-video yang dimuat naik oleh Dara.

Hari ini menandakan tertutupnya satu jilid dan permulaan karier baharu buat Dara setelah YG Entertaiment mengumumkan bahawa kontraknya bersama label itu telah tamat dan tidak akan disambung selepas tempoh 17 tahun!

IKLAN

Akhirnya, Sandara Park BEBAS Daripada YG Entertainment Selepas 17 Tahun

“Kami secara ikhlasnya berterima kasih kepada Dara yang telah bersama kami untuk 17 tahun, ke atas kepercaaannya kepada kami selama ini. YG akan sentiasa menyokong Dara dan akan terus membantunya untuk permulaan baharu ini. Kami telah saling terikat sejak 2004 dan dia telah debut pada 2009 bersama 2NE1. Dia banyak mempromosikan kami dalam pelbagai bidang; lakonan, fesyen, kecantikan, pengacaraan dan muzik.

“Teruskan minat dan sokongan anda kepada Dara supaya dia boleh terlah menyinar dengan positif. Terima kasih sekali lagi kerana menyayanyi artis YG Entertainment, Dara selama ini,” catat mereka.

IKLAN

Akhirnya, Sandara Park BEBAS Daripada YG Entertainment Selepas 17 Tahun

Biarpun sedih, penulis percaya keakraban ahli-ahli 2NE1 masih wujud dan pastinya mereka akan menyokong keputusan Sandara Park ini. Kalau korang masih ingat, Dara pernah menangis semasa berada di Myanmar apabila ada peminat yang bertanyakan sama ada dia ingin kembali bersama 2NE1.

Apapun kini, mereka berempat bebas melakukan apa saja termasuklah untuk melakukan comback atau membawa haluan masing-masing. Fighting!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI