Kredit: UKM

Baru-baru ini, Majlis Perumahan Universiti-Universiti Awam (MAPUM) berusaha membantu menyelesaikan setiap aduan yang diterima daripada mahasiswa yang tinggal di asrama. Ini termasuk dalam menaik taraf kemudahan internet, penggunaan peralatan elektronik dan waktu keluar masuk asrama.

Pengerusi MAPUM, Prof. Dr Mohd Sazili Shahibi semasa menghadiri Majlis Perasmian Seminar Pengurusan Asrama Peringkat Kebangsaan (SPARK) 2024 berkata, setiap aduan tidak akan diselesaikan dengan cara yang sama dan ia bergantung kepada keadaan universiti dan mahasiswa terbabit.

Beliau turut tidak menafikan ada kolej kediaman yang terpaksa berdepan masalah air membabitkan beberapa negeri.

Aduan Mahasiswa Di Dengar, MAPUM Bantu Tingkatkan Fasiliti Universiti
Kredit: Sinar Harian

“Aduan itu bersifat subjektif, tetapi pihak universiti sentiasa melihat perkara itu dari aspek yang perlu dititikberatkan untuk memberi perkhidmatan terbaik kepada pelajar”

“Perancangan dibuat dari masa ke masa untuk menghadapi kekangan berkenaan kerana turut membimbangkan ibu bapa”

“Pihak universiti biasanya akan membuat perbincangan dengan wakil kerajaan negeri bagi membantu menyelesaikan masalah itu,” katanya lagi.

IKLAN

Dalam pada itu, Pengarah Hal Ehwal Pelajar Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Hirman Awang berkata, KPT berusaha memastikan fasiliti yang disediakan dapat memberi keselesaan kepada mahasiswa dan sentiasa menyokong sebarang usaha yang dilakukan dalam memperkasakan pengurusan asrama atau kolej kediaman.

Aduan Mahasiswa Di Dengar, MAPUM Bantu Tingkatkan Fasiliti Universiti
Kredit: UPM

“Seminar seperti ini banyak melibatkan amalan terbaik dan SPARK antara usaha untuk menangani masalah mahasiswa di asrama,” katanya.

IKLAN

Menurutnya, penganjuran SPARK merupakan salah satu usaha untuk menangani masalah mahasiswa di asrama kerana ia melibatkan pengetua asrama, felo dan juga mahasiswa itu sendiri. 

IKLAN

Tambah beliau, sehingga 31 Disember 2023, purata keseluruhan yang tinggal di kolej kediaman ialah 57 peratus membabitkan mahasiswa Ijazah Sarjana Muda di seluruh negara.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI