Kesetiaan peminat Ziana Zain yang menanti selama bertahun-tahun untuk menyaksikan penyanyi kegemaran mereka itu kembali mengadakan persembahan pentas terbalas jua, Sabtu lalu.

Konsert Anuar Zain & Ziana Zain Live In Kuala Lumpur 2022 berlangsung meriah apabila ia disaksikan oleh kira-kira 2800 orang penonton yang memenuhi ruang tempat duduk di Dewan Plenary, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Selama konsert tersebut berlangsung kira-kira tiga jam lamanya, pasangan penyanyi adik-beradik itu saling mengambil giliran menyanyi secara solo sambil turut berkesempatan untuk berduet menerusi beberapa buah lagu hit mereka berdua.

Tambah manis apabila persembahan mereka turut disaksikan oleh kedua ibu bapa serta dua orang anak teruna Ziana, Muhammad Amar Armin Zaharin dan Muhammad Aiman.

“Adanya Abah Di Situ, Semangat Lebih Berkobar..” Ziana Zain Kenang Jasa Orang Tuanya Sewaktu Konsert

Tinta Ziana sewaktu sidang media dilangsungkan selepas tirai dilabuhkan malam itu, beliau menyifatkan tiada apa yang lebih membanggakan dirinya dan Anuar melainkan melihat rasa bangga pada raut wajah dua insan yang membesarkan mereka itu.

“Dulu abah datang semasa konsert Unplugged (1996) dan konsert Ziana Zain In The Park (2001). Dan selepas itu, sudah jarang. Sokongannya terhadap anak-anaknya amat kuat. Walaupun sekarang usianya sudah 84 tahun manakala ibu kami sudah berusia 71 tahun, kami ingin sangat mereka datang (ke konsert kelmarin).

“Tanya beliau, ‘Boleh ke abah datang? Takut abah sudah tak terdaya.’ Kata saya, tak mengapa insyaAllah ada abah, semangat kami lebih kuat. Jadi, abah gagahkan diri untuk datang juga bersama dua orang anak saya, Muhammad Ammar dan Muhammad Aiman.

“Saya meminta mereka temani atuk mereka ke konsert. Ammar bertanya, ‘Nak tengok Mama dan Pak Ngah nyanyi ke?’. Mereka belum pernah menonton kami berdua berkerjasama. Mereka setuju, dengan pesanan usah panggil nama saya dari atas pentas. (ketawa). Tapi anak kan, perlulah panggil,” seloroh Ziana.

IKLAN

Tidak menafikan dirinya dilanda arus sebak sewaktu berbicara mengenai sokongan ibu bapanya di hadapan ribuan penonton yang hadir, Ziana bersyukur segalanya berjalan dengan lancar.

 

Puas Hati Dengan Setiap Lagu?

Apabila dua sosok hebat dunia nyanyian lokal itu digabungkan dalam satu acara seperti ini, tentunya mustahil untuk kesemua repertoire yang menjadi sebahagian daripada identiti diri mereka dapat dimainkan. Soal pemilihan lagu menjadi salah satu perkara yang diutamakan Ziana dan Anuar.

“Adanya Abah Di Situ, Semangat Lebih Berkobar..” Ziana Zain Kenang Jasa Orang Tuanya Sewaktu Konsert

“Setiap kali mengadakan konsert, kami mempunyai pasukan sendiri. Semua akan duduk berbincang tentang konsep, pemilihan lagu dan sebagainya. Kali ini, kami bersetuju menjadikan konsert Anuar Zain & Ziana Zain Live In Kuala Lumpur 2022 sebagai ‘konsert kasih sayang’.

“Pemilihan lagu lebih kepada lagu-lagu cinta, lagu nostalgia dan lagu hit. Sukar juga (hendak pilih lagu). Tapi saya percaya malam ini, lagu yang kita nyanyikan diterima baik oleh peminat kerana ini juga adalah lagu-lagu permintaan mereka.

IKLAN

“Malah komposisi semula lagu pada malam ini sangat segar. Bayangkan sajalah, Madah Berhelah telah saya nyanyikan sejak 1992. Tapi disebabkan olahan muzik malam ini, saya rasa bersemangat balik untuk nyanyikannya,” ujar Ziana yang jelita menggayakan dua busana rekaan AMAZE dan Rizman Ruzaini.

Pemilihan lagu Ziana juga dilihat berpandukan kepada trend semasa dalam kalangan pendengar. Sebagai contoh, terdapat lagu yang dipilih dek kerana popularitinya di platform media sosial TikTok, baru-baru ini.

 

Tak Bolehlah Harapkan Ziana Zain Sekarang Seperti Dulu

Biarpun sudah berulang kali menyanyikan lagu-lagu hit miliknya sepanjang lebih tiga dekad berkecimpung dalam industri ini, Ziana masih tidak mampu menghapuskan rasa gugup dalam dirinya sebelum berpijak di pentas konsert.

“Adanya Abah Di Situ, Semangat Lebih Berkobar..” Ziana Zain Kenang Jasa Orang Tuanya Sewaktu Konsert

IKLAN

“Saya yang paling lama tak buat konsert, Anuar Zain selalu jugalah buat konsert. Saya nervous sebenarnya, tak boleh nak tidur seminggu lepas. Dalam hati saya selalu fikirkan, kita nak buat show. Walaupun sudah lama (berkecimpung), gugup itu masih ada.

“Alhamdulillah pada malam ini, sebaik melihat kelibat peminat, mereka seakan berikan ‘energy’ kepada kami berdua. Saya juga bersyukur masih diberikan kesihatan yang baik untuk menghiburkan mereka. Selepas menjalani pembedahan untuk gastrik tempoh hari, tenaga saya pun lain. Nafas lain dan saya boleh tahan note dengan agak lama.

“Seperkara lagi, ‘mental’ memang saya jaga. Segala masalah kecil-kecil saya ketepikan untuk fokus kepada konsert ini.

“(Bagi saya) ini kerja, orang datang dan bayar duit untuk tonton kita. Jadi apa yang saya boleh lakukan adalah bersiap-sedia seadanya, (seiring) dengan umur saya. Peminat tidak bolehlah harapkan kami seperti pada usia 20-an, 30-an. Namun, saya dan Anuar tetap lakukan sebaik mungkin demi mereka,” simpulnya.

Dalam pada itu, Ziana dan Anuar turut mengejutkan para peminat apabila mengesahkan bahawa mereka bakal menggegarkan Singapura pula pada 24 September ini. Jadi buat korang yang tidak berkesempatan untuk menyaksikan konsert mereka Sabtu lalu, jangan lepaskan peluang untuk ke kota singa tidak lama lagi okay!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.