Apakah Top 3 alasan yang selalu kita berikan jika ada yang sarankan untuk kutip amalan pada bulan Ramadan?

“Tak Ada Masa.”

“Saya Bagilah Zakat.”

and our favorite is

“Dah Buat Hari Tu…*minggu pertama ramadan* Okaylah..”

 

Tsk, tsk.. sebenarnya untuk mencari pahala itu bukanlah sesuatu yang sukar. Dari sekecil-kecil perbuatan pun boleh dapat tau jika ia dilakukan secara ikhlas. Jom tengok 4 cara yang boleh korang kita try ni.

 

01

Tak salah untuk mendengar muzik, tapi alang-alang sudah di memasuki 5 hari terakhir Ramadan ni why not korang tukar saluran radio atau playlist Spotify korang kepada alunan lagu nasyid dan ayat suci Al-Quran.

IKLAN

Walaupun hanya sekadar mendengar, korang boleh kutip pahala dan rahmat.

Firman Allah SWT dalam Surah al-A’raaf yang bermaksud: “Dan apabila al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan ia serta diamlah supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah al-A’raaf, ayat 204)

 

02

Senyum selalu jika berjumpa dengan orang.

Serius, penulis tak main-main! Korang mesti pernah dengar kata-kata senyum itu sedekah, kan?

Semasa hayat baginda Nabi Muhammad SAW, Baginda kaya dengan senyuman dan ia adalah kebajikan yang paling mudah untuk dilakukan.

IKLAN

Jika dalam hati penuh dengan kekacauan atau perasaan tidak tenang, maka sukarlah untuk bibir mengukir senyuman. Tapi jika hati tawaduk dan ikhlas, maka mudahlah bibir memberi senyuman.

 

03

Dah nak akhir-akhir ini, ringankanlah lidah dan bibir untuk selalu berzikir. Asyik dok nyanyi lagu Raya je dari pagi hingga ke pagi keesokan hari, apa kata bahagikan hiburan ‘humming’ korang itu kepada zikir-zikir kepada Ilahi dan Nabi Muhammad SAW.

Nak buat amalan setinggi gunung, memanglah tak mampu. Jadi, cara terbaik adalah untuk sentiasa beringat.

Sebagai contoh, zikir mudah-hafal seperti Subhanallah wabihamdih subhanallahi ‘Azim perlu kita amalkan kerana zikir itu boleh memberatkan timbangan amalan kebaikan kita semasa di Akhirat kelak.

Selain itu, hanya dengan berselawat sebanyak 10 kali pada waktu pagi dan 10 lagi pada waktu petang pada setiap hari, mereka akan mendapat jaminan syafaat daripada Nabi Muhammad SAW.

IKLAN

 

04

Bukankah bulan Ramadan ni adalah bulan terbaik untuk memberi sedekah.

Haa, tahu pun! Tapi biasalah, kita kan selalu ‘tak mempunyai masa’. Jadi khas untuk Ramadan tahun ini, Shell Malaysia muncul dengan kempen ‘Anda Beli, Kami Derma’.

Ia merupakan kempen isi minyak sambil menderma apabila (i) 1 sen bagi setiap liter minyak yang korang beli atau (ii) 1 sen yang dibelanjakan di Shell Select akan didermakan kepada 3 pertubuhan amal iaitu National Cancer Society, Food Aid Foundation dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia.

Selepas korang membayar minyak di kaunter, berikan resit asal di mana-mana stesen minyak Shell dan masukkan ke salah satu tabung pertubuhan yang REMAJA namakan di atas.

Bagi yang mengisi minyak dengan Mastercard pula, Mastercard akan memberikan derma tambahan sebanyak 1sen.

Senang kan nak menderma.

Untuk info lanjut, klik go.shell.com