Sumber: Twitter @mwnkenobi

Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah mengesahkan beberapa kawasan di Semenanjung Malaysia kini sedang mengalami gangguan elektrik sejak pukul 12.39 tengah hari tadi.

Menurut Facebook TNB Careline, gangguan ini melibatkan 2.2GW yang merupakan 10% daripada keseluruhan permintaan bekalan. Antara kawasan-kawasan terlibat adalah di Petaling Jaya, Cheras, Bangi, Bayan Lepas, Seberang Jaya, Panchor dan Bandar Indera Mahkota. Walaubagaimanapun, bekalan telah dipulihkan sepenuhnya dalam tempoh 20 hingga 40 minit di semua kawasan terlibat kecuali di kawasan-kawasan terbabit di Lembah Kelang.

#Blackout Trending Di Twitter, TNB Sahkan Gangguan Bekalan Elektrik Di Semenanjung
Foto: The New York Times

Walau bagaimanapun, bekalaan telah dipulihkan sepenuhnya dalam tempoh 20 hingga 40 minit di semua kawasan terlibat kecuali di kawasan-kawasan terbabit di Lembah Klang. Punca kejadian masih lagi dikenalpasti dan usaha sedang giat dijalankan untuk memulihkan bekalan.

Tanda pagar #Blackout juga menjadi tular di laman Twitter dan rata-rata warganet turut berkongsi kejadian blackout yang berlaku di kawasan mereka.

IKLAN

 📍 Sunway Pyramid #Blackout pic.twitter.com/0FXWm0a2m3

IKLAN

Jangan risau, TNB akan memaklumkan kepada para pelanggan dari masa ke semasa. Kami mohon maaf di atas segala kesulitan yang dialami oleh pengguna semasa gangguan bekalan ini.

Sumber: (1), (2)

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s