8 Perkara Korang Lakukan Tanpa Sedar Setiap Kali Instagram & Facebook ‘Down’

372

 

Iya, sekiranya korang sedang membaca ayat ini, bermaksud korang pun sedang rasa tak keruan dengan nasib #FacebookDown & #InstagramDown.

 

Tanpa kita sedari, tindakan kita sepanjang tempoh tanpa godaan Facebook & Instagram ini umpama telah diaktifkan agar semuanya sama. Ini bukanlah kali pertama 2 aplikasi itu bermasalah. Tetapi tindakan kita seperti berulang – adakah ini Deja Vu?

Jom lihat 8 tindakan yang kita lakukan tanpa sedari sebentar tadi, sekarang dan beberapa jam daripada sekarang.

 

01

Perkara pertama kita semua lakukan adalah untuk restart aplikasi Facebook & Instagram dengan harapan ia hanyalah glitch biasa. Bukan saja itu, kita pun akan menutup semua aplikasi lain, manalah tahu terlebih load.

Hm, tetapi Facebook & Instagram masih lagi bermasalah.

 

02

Kemudian, mulalah kita memadam telefon dan menyalakan ia kembali dengan penuh harapan.

Buka-buka, Facebook & Instagram masih ‘mengkhianiti’ kesetiaan penggunanya.

 

03

Kita mulalah meroyan dan menuduh servis talian data masing-masing tidak berfungsi dengan sempurna. “Inilah sebab aku tak patut tukar kepada telco lain, menyesal!”

Amboi, masa nak tukar dulu kita juga yang teruja lebih dengan pelan yang ditawarkan.

 

04

Facebook, Instagram mahupun WhatsApp bermasalah tanpa berita pengesahan.

Kita pun berpaling tadah dan memilih Twitter yang sudah berhabuk gamaknya. Aik, okay pula Twitter. Jari terkial-kial ingin menaip carian di search box namun tak pasti butang yang mana harus disentuh.

Akhirnya, carian kita mendapati hashtag #FacebookDown & #InstagramDown menduduki kedudukan teratas dalam topik trending di Malaysia. Ouh, memang betullah bermasalah, bukannya UMobile atau Digi buat naya seperti pada bulan lepas.

Opps!

 

05

Apa lagi, alang-alang sudah ‘terbang’ ke Twitter, mulalah jari liar menaip status kurang 280 karakter. Kalau ada terlihat seseorang menaip thread berhubung masalah ini, mulalah otak nakal menuduh, “Kau ni kecewa sangat dengan Facebook & Instagram nampaknya.”

Padahal kita pun sedang ligat meluah nasib melalui Tweet!

 

06

Sambil berharap agar Facebook & Instagram kembali pulih, kita memilih untuk menonton video di YouTube. Selang 5 minit, tangan gatal untuk refresh semula kedua-dua aplikasi tersebut.

Err, lupa eh korang pernah on butang notifikasi automatik? Kalau masuk notifikasi baru dari Facebook & Instagram bermaksud ia sudah kembali pulih.

Tak perlu pun nak refresh.

 

07

Rasa resah itu pasti timbul tanpa kita sedari. Dah kenapa nak resah pun kita tak mengerti, hanya dengan ketidakwujudan dua aplikasi itu semuanya seakan tak lengkap.

 

08

Akhirnya apabila Facebook & Instagram kembali pulih, kita dah tak berminat pun hendak muat naik posting yang dirancang 2-3 jam yang lepas. Katil lebih menggiurkan, rasa ngantuk lebih hebat panggilannya.

Akhirnya Facebook & Instagram dibiarkan sepi tanpa foto, video dan kata.

 

CER KOMEN SIKIT