Dalam kehidupan seorang remaja seperti korang, kawan-kawan merupakan antara insan yang sangat penting dalam hidup. Pada usia beginilah korang akan habiskan masa banyak dengan kawan-kawan sama ada di sekolah atau kehidupan seharian.

Tapi sebagai remaja, korang mungkin agak naif dan mudah terpedaya dengan jenis kawan yang suka ambil kesempatan di atas kepercayaan yang diberikan kepada mereka. Ingat setiap orang masing-masing ada perangai baik dan buruk. Cuma kalau sudah perangai buruk itu keterlaluan, korang patutu jauhi kawan seperti ini.

Nak tahu jenis kawan yang macam mana harus korang jauhi? Jom ikuti senarai yang Remaja kongsi pada kali ini! 🙂

1. Bermuka-Muka

Ini jenis orang yang sangat patut kita jauhi apatah lagi untuk dijadikan sebagai kawan rapat. Tapi agak sukar untuk kita tahu bagaimana seseorang itu boleh jadi talam dua muka; depan kita burukkan orang lain dengan orang lain dia burukkan kita pula. Satu petanda lagi mereka cukup pandai berlakon dan sangat ‘murah’ air mata.

2. Terlalu Kedekut

Dalam berkawan memang kadangkala kita tak boleh berkira apatah lagi bila melibatkan makanan. Namun dalam kebaikan kita berkawan mesti ada seorang yang suka amb il kesempatan. Bila tiba masa nak bayar ada saja alasan. Dompet tetinggal, tak ada duit kecil dan lupa pergi bank. Itu biasa sangat kita dengar.

IKLAN

3. Tak Tepati Masa & Janji

Orang yang tidak menepati janji adalah orang yang sukar untuk kita percaya. Memang kalau berjanji nak jumpa tapi datang lambat itu perkara kecil sahaja tapi percayalah jika itulah attitude dia sepanjang masa, memang sukar nak harapkan dia. Dalam berkawan menepati janji adalah perkara yang sangat penting. Jika tak nobody going to take you seriously. Percayalah!

4. Kawan Bila Bahagia

Pernah tak korang berdepan dengan situasi di mana seorang kawan yang sudah bertahun tak berhubung tiba-tiba tiasa angin bayu bagai telefon. Katanya nak jumpa sebab rindu dah lama tak jumpa. Itu merupakan petanda pertama korang harus berjaga-jaga. Dan bila berjumpa rupanya dia nak pinjam duit. Bukanlah tak nak bagi tapi kenapa selama ini langsung tiada khabar berita waima di Facebook sekali.

IKLAN

5. Batu Api

8 Jenis Kawan Yang Patut Korang Jauhi

Ini kalau dalam bahasa kasarnya bolehlah kita gelar sebagai ‘makhluk perosak’. Perangai batu api ini sebenarnya lebih kurang sahaja dengan ‘talam dua muka’ cuma bezanya dia lebih bahaya. Perangai psiko mereka ini tak boleh nampak orang lain senang. Ada sahaja cara dia untuk melaga-lagakan orang sehingga bermusuhan. Sebab itulah bila mendengar khabar angin kita patut check fakta itu dari kedua belah pihak. Jika hanya gosip murahan, jangan libatkan diri. Itu lebih baik.

IKLAN

6. Tak Pandai Hormat Orang

Setiap orang ada limitasi mereka sendiri bila melibatkan perkara-perkara privasi. Namun ada setengah orang yang tidak faham atau memang sengaja buat tak faham akan sensitiviti orang laiN. Contohnya jenis yang datang lepak rumah kawan hingga lewat malam. Lebih parah lagi habis satu rumah ‘diterokainya’. Kadangkala mereka ini juga tanpa segan silu membaca mesej-mesej peribadi kita di telefon bimbit.

7. Cakap Besar & Tak Nak Kalah

8 Jenis Kawan Yang Patut Korang Jauhi

Walau apa jua sekalipun dia memang tak boleh kalah. Kalau kita beli telefon baru, minggu depan mesti dia akan beli juga sama ada yang sama atau lebih hebat. Walhal kita tak pernah pun berasa nak bersaing. Mereka juga jenis suka memotong percakapan orang lain kerana nak tunjuk yang dia lebih tahu. Jenis ini bukan sahaja cakap besar tapi sangat annoying!

8. Pentingkan Diri

Sikap memetingkan diri ini kadangkala kita boleh tolerate. Sebab semua orang pun ada sifat nak menangkan diri. Tapi kalau dah orang itu jenis mementingkan diri sendiri hingga boleh pecah-belahkan keluarga, kawan-kawan dan memudaratkan orang lain memang patut dijauhi.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI