×
×
×
Login or Register

7 Rahsia Industri Makanan Proses Yang Tak Akan Anda Tahu

4283

Makanan berproses mungkin menjadi pilihan utama bagi mereka yang sentiasa busy dan tak punya banyak waktu untuk memasak.

Mudah didapati dan tersedia dalam pilihan yang bermacam-macam, maka tak hairanlah bila ramai individu yang lebih senang untuk mendapatkannya di pasar raya.

Namun sebenarnya terdapat beberapa ‘rahsia besar’ yang disembunyikan di sebalik pembikinan makan berproses ini.

Berikut merupakan 7 perkara yang disembunyikan oleh industri makanan berproses ini dan terdapat beberapa isu yang boleh dipersoalkan sama ada ia baik untuk dimakan secara kerap atau tidak.

1.    Info makanan yang mengelirukan

Label pada makanan ini tidak menjelaskan tentang ramuan yang tidak sihat dan menyembunyikannya daripada pengguna. Genetically Modified Organisms (GMO) tidak sebut menggunakan bahan-bahan bahaya seperti MSG dan fruktosa dilabel sebagai perasa semula jadi.

2.    Mendorong kepada kemurungan

Makanan yang diproses biasanya dibuat daripada bahan berkualiti rendah dan boleh menjejaskan kesihatan. Ia mengandungi kandungan garam, gula, trans-lemak dan bahan pengawet yang tinggi yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan kimia di otak.

IKLAN

Hal ini boleh membawa kepada masalah ingatan, kemurungan, perubahan mood dan kelesuan.

3.    Penyebab kanser

Terdapat bahan pengawet yang tinggi dalam daging yang diproses untuk dijadikan hotdog, nuget atau daging burger. Bahan ini mengandungi lemak dan nitrit yang boleh menjadi punca kepada penyakit kanser.

4.    Penyebab mandul

IKLAN

Biasanya bahan-bahan yang terkandung dalam makanan berproses mempunyai bahan kimia dan pengawet yang boleh mengakibatkan ketidaksuburan. Ini dibuktikan oleh fakta bahawa kadar kemandulan semakin meningkat kerana pengambilan makanan berproses.

5.    Obesiti

 

Masalah obesiti nampaknya macam dah jadi perkara biasa bagi masyarakat dunia. Ini kerana makanan berproses juga kaya dengan corn syrup, garam dan gula yang diproses yang mendorong untuk menjadi punca kepada obesiti, masalah jantung dan buah pinggang daripada masa ke semasa.

IKLAN

6.    Ganggu sistem pencernaan

Bahan kimia dan pengawet yang digunakan boleh mendatangkan keburukan pada sistem pencernaan anda. Ini kerana mereka menggabungkan beberapa bahan yang tidak serasi dan dicampurkan dengan banyak bahan perasa dan pengawet.

7.    Boleh merosakkan kesihatan secara general

Makanan berproses pada dasarnya meracuni tubuh daripada masa ke semasa dan memusnahkan bakteria dalam usus anda. Ini boleh mengundang kepada penyakit-penyakit yang boleh memudaratkan kesihatan anda.

Badan boleh menjadi lemah dan lebih mudah untuk dijangkiti sebarang penyakit. Selain itu, anda juga akan sentiasa berasa lesu dan craving untuk makan macam-macam.

Selama ni memang selalu dengar tentang keburukan process food. Tapi sekarang dah tahulah kenapa orang kata makanan macam ni tak baik untuk dimakan. Hmmm

Sumber: curiousmob.com

error: Hello. Cannot.
© Hakcipta Terpelihara Nu Ideaktiv Sdn Bhd ❤️ Dikendali Oleh Astro Group