Kredit foto: foodcollectorrecipes.blogspot.com

Latok pernah menjadi tular di media sosial apabila ramai masyarakat Malaysia memuat naik video berkongsi pengalaman mereka menikmati rumpai laut ini.

Bagi masyarakat di Semenanjung, mungkin ramai yang masih tidak biasa mendengar atau ada juga yang tidak pernah mencuba, tetapi jika korang ke Sabah, latok terkenal dan dijual di kebanyakan pasar di sana.

Dalam istilah saintifik, latok dikenali sebagai Caulerpa lentillifera, iaitu sejenis rumpai laut. Rumpai laut ialah tumbuhan laut yang dikenali sebagai alga, dan berbeza mengikut pigmen warna aslinya seperti merah, hijau, atau perang. Latok ialah sejenis rumpai laut berwarna hijau. Oleh kerana biji-biji latok menyerupai buah anggur, ia turut digelar sebagai umibudo (anggur laut) dalam bahasa Jepun.

Rasanya yang masin dinikmati bersama sos buatan sendiri menjadikan makanan ini unik dan ia juga merupakan makanan tradisi di Sabah terutamanya bagi masyarakat Bajau dan Sulu. Latok biasanya dimakan sebagai ulam bersama nasi, lauk pauk dan sayuran lain.

7 Khasiat Latok Yang Mungkin Ramai Tak Tahu, Dianggap ‘Bahan Kosmetik Semula Jadi’
Sumber: solo_borneo_mart

Tahu tak korang sebenarnya latok ini mempunyai pelbagai khasiat. Ha, bukan makan saja-saja tau, banyak manfaat yang korang boleh dapat.

Let’s check this out!

IKLAN

1. Antioksida dan anti-bakteria

Satu kajian telah dilaukan secara spesifik ke atas spesies rumpai laut ini membuktikan bahawa ia mempunyai kesan antioksida dan anti-bakteria yang tinggi terhadap bakteria Staphylococcus aureus.

2. Mengawal paras gula dalam darah

Estrak latok didapati dapat meningkatkan penghasilan insulin dan pengambilan gula dari dalam darah oleh sel lemak. Hasil kajian mencadangkan bahawa rumpai laut ini berpotensi dalam membantu mengawal gula dalam darah dan mencegah diabetes.

3. Menyumbang kepada kesihtan jantung

Kandungan asik lemak asid lemak tidak tepu dalam latok berupaya mengurangkan kadar kolesterol, meningkatkan keanjalan salur darah, memelihara struktur kolagen arteri, lantas mencegah penyakit kardiovaskular seperti strok dan serangan jantung.

IKLAN

4. Membantu mencegah kanser

Melalui sebuah kajian, oligosakarida yang terhasil daripada tumbuhan latok melalui rawatan asid mampu mengurangkan jumlah sel kanser payudara. Kesan ini dipercayai berikutan fungsi rumpai laut untuk menyebabkan apoptosis (kematian) sel kanser tersebut berlaku.

7 Khasiat Latok Yang Mungkin Ramai Tak Tahu, Dianggap ‘Bahan Kosmetik Semula Jadi’
Kredit foto: Harian Metro

5. Menguatkan tulang dan sendi

Latok kaya dengan kandungan protein, kalsium, dan asid lemak tidak tepu seperti omega-3, yang berkesan melegakan keradangan dan mengurangkan gejala artritis.

6. Membantu mencegah goiter

Dalam 100 gram latok, terdapat kira-kira 1.8 miligram iodin. Individu kekurangan iodin berisiko mempunyai tubuh yang tidak mampu menghasilkan hormon tiroid mencukupi lalu mengakibatkan goiter. Selain keju, telur, ikan air masin, dan kerang, rumpai laut juga merupakan salah satu sumber makanan yang membekalkan iodin.

IKLAN

7. Menghasilkan kulit dan rambut yang lebih sihat

Kandungan lemak di dalam tumbuhan ini membantu memelihara membran sel, memperbaiki keanjalan, dan mengurangkan kebolehtelapan (permeability) dinding salur darah bagi mengurangkan gejala kulit kering.

Selain itu, kandungan vitamin A dan C di dalam latok juga mampu menghasilkan kolagen dan antioksida. Ia dianggap sebagai ‘bahan kosmetik semula jadi’ yang menambah baik kesihatan kulit dan rambut, serta melambatkan proses penuaan.

Namun, tidak semua orang yang boleh terima rasa latok ini kerana rasanya yang agak masin. Korang pula bagaimana?

Sumber: Root of Science

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI