Berkawan biar seribu, musuh biarlah… errr jangan ada musuh ya bahaya. Hehe.

Dalam kehidupan ini terutama bagi kamu sebagai seorang remaja pastinya akan dikelilingi dengan pelbagai jenis kawa, Selain ahli keluarga sendiri, merekalah insan-insan yang cukup penting dalam hidup kita.

Malah pada usia remaja inilah sebenarnya kamu lebih banyak luangkan masa dengan kawan berbanding keluarga sendiri. Bayangkan sehari sudah berapa jam kamu di sekolah atau kuliah? Dan menariknya, tanpa mereka maka sunyilah hidup tanpa sebarang ‘warna’ untuk menceriakan hari-hari kita. Tapi dalam memilih kawan kita haruslah pandai kerana tidak semua orang yang kita boleh buat kawan.

Kali ini Remaja ingin kongsikan beberapa jenis perangai orang yang kamu perlu jauhi apatah lagi dibuat kawan!

Sikap Talam Dua Muka

7 Jenis Orang Yang Perlu Korang Jauhi, Apatah Lagi Dijadikan Kawan

Ini jenis orang yang sangat patut kita jauhi apatah lagi untuk dijadikan sebagai kawan rapat. Tapi agak sukar untuk kita tahu bagaimana seseorang itu boleh jadi talam dua muka; depan kita burukkan orang lain dengan orang lain dia burukkan kita pula. Satu petanda lagi mereka cukup pandai berlakon dan sangat ‘murah’ air mata.

IKLAN

Hak Kita Hak Dia, Hak Dia Hak Dia 

Dalam berkawan memang kadangkala kita tak boleh berkira apatah lagi bila melibatkan makanan. Namun dalam kebaikan kita berkawan mesti ada seorang yang suka amb il kesempatan. Bila tiba masa nak bayar ada saja alasan. Dompet tetinggal, tak ada duit kecil dan lupa pergi bank. Itu biasa sangat kita dengar.

On The Way

7 Jenis Orang Yang Perlu Korang Jauhi, Apatah Lagi Dijadikan Kawan

Orang yang tidak menepati janji adalah orang yang sukar untuk kita percaya. Memang kalau berjanji nak jumpa tapi datang lambat itu perkara kecil sahaja tapi percayalah jika itulah attitude dia sepanjang masa, memang sukar nak harapkan dia. Dalam berkawan menepati janji adalah perkara yang sangat penting. Jika tak nobody going to take you seriously. Percayalah!

IKLAN

Bila Susah Baru Muncul 

Pernah tak korang berdepan dengan situasi di mana seorang kawan yang sudah bertahun tak berhubung tiba-tiba tiasa angin bayu bagai telefon. Katanya nak jumpa sebab rindu dah lama tak jumpa. Itu merupakan petanda pertama korang harus berjaga-jaga. Dan bila berjumpa rupanya dia nak pinjam duit. Bukanlah tak nak bagi tapi kenapa selama ini langsung tiada khabar berita waima di Facebook.

Perangai Batu Api

7 Jenis Orang Yang Perlu Korang Jauhi, Apatah Lagi Dijadikan Kawan

Ini kalau dalam bahasa kasarnya bolehlah kita gelar sebagai ‘makhluk perosak’. Perangai batu api ini sebenarnya lebih kurang sahaja dengan ‘talam dua muka’ cuma bezanya dia lebih bahaya. Perangai psiko mereka ini tak boleh nampak orang lain senang. Ada sahaja cara dia untuk melaga-lagakan orang sehingga bermusuhan. Sebab itulah bila mendengar khabar angin kita patut check fakta itu dari kedua belah pihak. Jika hanya gosip murahan, jangan libatkan diri. Itu lebih baik.

IKLAN

6. Tak Pandai Hormat Privasi

7 Jenis Orang Yang Perlu Korang Jauhi, Apatah Lagi Dijadikan Kawan

Setiap orang ada limitasi mereka sendiri bila melibatkan perkara-perkara privasi. Namun ada setengah orang yang tidak faham atau memang sengaja buat tak faham akan sensitiviti orang lain. Contohnya jenis yang datang lepak rumah kawan hingga lewat malam. Lebih parah lagi habis satu rumah ‘diterokainya’. Kadangkala mereka ini juga tanpa segan silu membaca mesej-mesej peribadi kita di telefon bimbit.

Cakap Besar

7 Jenis Orang Yang Perlu Korang Jauhi, Apatah Lagi Dijadikan Kawan

Walau apa jua sekalipun dia memang tak boleh kalah. Kalau kita beli telefon baru, minggu depan mesti dia akan beli juga sama ada yang sama atau lebih hebat. Walhal kita tak pernah pun berasa nak bersaing. Mereka juga jenis suka memotong percakapan orang lain kerana nak tunjuk yang dia lebih tahu. Jenis ini bukan sahaja cakap besar tapi sangat annoying!