REMAJA pasti, ada di kalangan korang yang mempunyai adik-beradik yang juga berada dalam bidang yang sama.

 

Tak kiralah jika korang masih belajar ataupun telah bekerja, persamaan bidang atau minat di antara adik-beradik selalu terjadi. Kalau keluarga doktor tu, memang kebanyakan daripada ahli keluarga doktor je. Samalah juga dengan bidang-bidang yang lain.

Situasi seperti ini boleh bertukar sama ada positif mahupun negatif. Apa yang kita nak elakkan adalah persaingan tak sihat apabila adik-beradik terlalu ingin menonjolkan diri sehingga wujud rasa tak puas hati di antara mereka.

  5 Rahsia Bagaimana Gigi & Bella Hadid Elakkan Saingan Adik-Beradik

Hhm, kadangkala penulis terfikir juga bagaimana adik-beradik popular seperti Serena Williams/Venus Williams atau Gigi Hadid/Bella Hadid mengelak daripada berlaku pertelingkahan..

Ini rahsia Gigi dan Bella.

 

01

Selalu Ingin Belajar

“Semasa saya mula bekerja sebagai model di New York, saya terpaksa berdiri di atas kaki sendiri dan belajar daripada pengalaman. Naturally, mana-mana kakak akan ingin membantu adiknya 100% apabila tiba masa mereka mula bekerja.

IKLAN

“Namun, saya tidak mahu Bella untuk terlepas daripada memperoleh pengalaman yang sama seperti saya. Saya akan selalu menolongnya jika dia ada soalan berkenaan klien ataupun cara modelling. Tetapi saya akan elakkan diri daripada menjadi over-protective.

 

02

Komunikasi

5 Rahsia Bagaimana Gigi & Bella Hadid Elakkan Saingan Adik-Beradik

“Sebagai model, kami akan selalu berjauhan sesama sendiri dan dengan ahli keluarga lain. Saya akan berada di Timur dan Bella mungkin di Barat. Jadi kami mempunyai rutin untuk selalu FaceTime jika terlibat dengan kerja di luar negara.

 

IKLAN

03

Bersaing Itu Normal

“..tetapi jangan sesekali bersaingan dalam bidang kerja kerana itu akan meranapkan hubungan kamu. Saya dan Bella pun sama saja seperti adik-beradik lain, kami bersaing tetapi hanya ketika aktiviti keluarga seperti memasak!

 

04

Tak Perlu Meniru

5 Rahsia Bagaimana Gigi & Bella Hadid Elakkan Saingan Adik-Beradik

“Setiap orang dilahirkan berbeza walaupun datang dari keluarga yang sama. Gaya saya dan Bella berbeza, kadangkala saya tak boleh lakukan stailnya dan dia juga sukar melakukan stail saya. Jadi, kami tak pernah rasa perlu meniru sesama sendiri hanya kerana inginkan job yang sama.”

IKLAN

Dan akhir sekali..

 

05

Saling Membantu

“Dunia fesyen adalah dunia yang berbahaya. Ramai yang inginkan posisi orang lain kerana dunia ini kecil saja, kalau kamu lakukan kesalahan – orang lain akan mengingatinya sampai bila-bila walaupun kamu telah memperolehi banyak kejayaan sebelum itu.

“Jadi, saya dan Bella sentiasa cuba membantu tanpa mengharapkan balasan. I have her back, she has mine.”

5 Rahsia Bagaimana Gigi & Bella Hadid Elakkan Saingan Adik-Beradik

Penulis teringat pula momen Gigi Hadid hilang salah satu kasutnya semasa Minggu Fesyen New York. Nasibnya baik kerana Bella juga menjadi model pada acara yang sama dan tanpa teragak-agak, Bella membantu Gigi untuk sama-sama berjalan walaupun tanpa kasut.

 

#SiblingsGoal

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI