Jika sepanjang 2022, warna rambut kemerahan menjadi trend, memasuki 2023 ini nampaknya warna ‘tembaga’ akan menjadi inspirasi untuk warna rambut tahun ini.

ARTIKEL BERKAITAN : Trend Rambut Holographic Ala ‘Unicorn’, Ada Berani Nak Try?

Inspirasi warna rambut ini diambil daripada beberapa selebriti seperti Kendall Jenner, Gigi Hadid, Tessa Thompson, Florence Pugh, hingga Sydney Sweeney. Selain itu, coklat keemasan juga akan memberikan inspirasi warna rambut untuk tahun 2023.

Shvonne Perkins, pakar warna di Madison Reed, dan Jamie Mazzei, pengarah kreatif untuk NuBest Salon and Spa, memberikan beberapa ramalan tentang trend warna rambut tahun ini yang boleh menjadi pilihan.

1. Pastel Rose Gold

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

Pastel rose gold akan menjadi trend warna rambut pada tahun 2023. Ini adalah campuran tembaga dengan berambut perang dan emas. Trend warna rambut ini kembali kepada kami dengan inspirasi dari tahun 90-an dan awal 2000-an.

“Saya masih ingat kali pertama melihat ini pada gelombang fesyen Harajuku Jepun lewat 90-an. Ia kelihatan lebih sejuk daripada neon, lebih meriah,” kata Perkins.

2. Ombre Halus

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

Satu lagi inspirasi warna rambut yang dilihat pada tahun 2023 ialah ombre halus. Teknik adunan ini menampilkan warna yang lebih pejal di atas dengan rona lain yang kelihatan licin secara semula jadi dari tengah hingga hujung.

IKLAN

“Ia mengikut trend kerana ia melengkapkan gaya potongan rambut yang kami lihat sedikit lebih tajam, bertekstur dan berlapis. Warna ini memberikan rupa semula jadi yang menyerlahkan tekstur rambut anda,” kata Perkins.

3. Violet

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

Menurut Perkins, 2023 akan dikuasai oleh rambut coklat yang lebih gelap dan sejuk. Warna ungu keperangan dengan warna terung dan cola juga menjadi pilihan.

“Warna rambut ini merupakan perubahan yang hebat untuk rambut perang untuk menambah dimensi dan kedalaman tanpa perlu menambah kepingan berwarna lebih terang,” katanya.

4. Radiant Red

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

IKLAN

Merah berseri akan menjadi warna rambut trending pada tahun 2023. Inspirasi warna rambut tahun ini sememangnya lebih merah keemasan dan warna strawberi yang kaya dengan sorotan berambut perang untuk mengekalkan ton yang cerah.

5. Barbiecore Pink

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

Barbiecore merah jambu merupakan trend besar sepanjang tahun 2022. Mazzei kemudiannya meramalkan bahawa rambut merah jambu cerah juga akan mempunyai momen yang besar pada tahun 2023.

“Terdapat banyak warna merah jambu yang berbeza untuk dipilih, sama ada anda mahukan warna yang terang atau warna yang lebih pastel,” jelas Mazzei.

6. Illuminated Brunette

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

IKLAN

Inspirasi warna rambut kali ini datang daripada Hailey Bieber, yang menampilkan warna asas coklat dengan sorotan penuh supaya ia kelihatan dinamik dari semua sudut.

“Ini membolehkan rambut berada dalam keadaan yang lebih baik kerana ia memerlukan kurang penyelenggaraan. Inilah yang pelanggan mahukan hari ini,” kata Mazzei.

7. Espresso Brown

7 Inspirasi Trend Warna Rambut 2023, Rose Gold Hingga Warna Violet

Menurut Sunnie Brook, penggaya rambut selebriti dan pakar kecantikan, coklat akan mendominasi pada tahun 2023. Sudah tentu ia boleh menjadi inspirasi untuk warna rambut yang bergaya dan kontemporari.

“Ini adalah warna rambut berkilat yang memantulkan cahaya,” kata Sunnie.

Jadi, inspirasi warna rambut untuk 2023 yang manakah sepadan dengan personaliti korang? Manalah tahu, diri terasa lebih bebas dengan gaya sebegini.Kalau pun korang bertudung, jangan malu untuk mencubanya. Biarlah anda bergaya di rumah, tak salah untuk tampil berani.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI