Filem seram sering menjadi genre favorite kebanyakkan kaki movie kerana elemen ‘surprise’ yang diselitkan mampu membuatkan penonton tidak senang duduk.

Namun begitu, ada juga yang lebih gemar menonton filem yang berkisarkan tentang zombie berbanding filem-filem hantu yang lain kerana debarannya lebih hebat daripada menonton filem hantu biasa. Hiks!

Untuk korang yang mungkin tidak biasa menonton filem-filem zombie, berikut kami senaraikan antara beberapa filem yang menarik boleh korang tonton.

1. Zombie Land

Mengisahkan tentang virus zombie yang hampir dijangkiti oleh semua manusia dan menjadi tempat paling menyeramkan bagi mereka yang belum terkena virus tersebut. Filem ini berunsur komedi dan merupakan antara filem zombie terbaik untuk ditonton.

2. Train To Busan

Seorang lelaki (Gong Yoo) dan anak perempuannya terperangkap di atas keretapi laju ketika virus zombie menyerang Korea Selatan. Filem ini mendapat kutipan sebanyak $87.5 juta di seluruh dunia dan mencatatkan rekod sebagai filem Korea dengan kutipan tertinggi di Malaysia.

IKLAN

3. Dead Snow

Filem dari Norway ini mengisahkan tentang sekumpulan pelajar yang perlu menyelamatkan diri daripada askar Nazi yang telah bertukar menjadi zombie. Bayangkan korang dikejar hantu nazi, seram kan? Hehe!

4. 28 Days Later

Filem yang penuh mendebarkan ini menceritakan tentang sebuah makmal animal rights activist menjadikan orang utan sebagai bahan ujikaji dan mereka tidak menyedari bahawa orang-orang utan tersebut telah menghidap virus yang sangat berbahaya. Akhirnya, virus tersebut menjangkiti manusia.

IKLAN

5. Warm bodies

Jarang-jarang kita tonton filem zombie berunsur romantik, kali ini kisah zombie yang dapat disembuhkan dengan cinta. Berbeza dengan filem-filem yang lain, Warm Bodies memaparkan penonton melihat dunia dengan perspektif zombie.

6. Shaun Of The Dead

Lagi satu filem zombie bertemakan romantik komedi, Shaun seorang salesman yang mempunyai kehidupan tidak berapa baik dan ditinggalkan kekasih kerana sikapnya yang membosankan. Kehidupan Shaun berubah apabila zombie mula menyerang kota.

IKLAN

Namun, ketika itu Shaun masih dalam pengaruh alkohol untuk menyedari akan situati tersebut. Selepas dia sedar, Shaun mula berusaha untuk menyelamatkan diri dan teman-temanya, termasuk bekas kekasihnya kerana ingin membuktikan bahawa dia seorang manusia berguna.

7. REC

Sekumpulan individu telah dikuarantin dalam bangunan yang diduduki oleh manusia yang telah bertukar menjadi zombie. Angela Vidal, seornag reporter TV dan jurukameranya Pablo membuat liputan di sebuah stesen pemadam kebakaran.

Satu kejadian mengerikan berlaku apabila bangunan tersebut rupanya dijangkiti virus berbahaya seperti zombie. Hanya satu tempat yang boleh menjadi jalan keluar bagi Angela dan Pablo, namun ternyata ia adalah tempat dimana virus itu berasal.

Adakah mereka mampu menyelamatkan diri masing-masing? Tontonlah filem ni sampai habis dulu. Hiks!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI