7 Cover Letter Bahasa Inggeris Terbaik Ini Dipuji CEO, Graduan Nak Cari Kerja Perlu Rujuk

8561

Ramai di antara graduan yang masih mempunyai masalah dalam menghasilkan cover letter yang baik.

Menurut seorang individu yang berkongsi pengalaman dalam menerima kiriman email anak muda yang memohon pekerjaan, terdapat beberapa kesalahan yang dilakukan mereka setiap kali menghantar cover letter.

Lebih-lebih kerana penggunaan Bahasa Inggeris dijadikan sebagai bahasa utama untuk permohonan kerja.

Kalau nak dapatkan kerja tu kenalah bagi first impression yang baik kan. Takkan pula nak guna bahasa Inggeris yang tunggang langgang.

Namun begitu, tidak semua pemohon gagal dalam memberikan contoh-contoh cover letter terbaik. Jom kita lihat perkongsian yang dilakukan oleh Ir Meor Shamshir untuk dijadikan panduan buat anda yang ingin memohon pekerjaan.

SOFT SKILLS

 

Pagi ni saya ambil masa untuk semak beberapa email permohonan kerja dan tempat latihan.

 

Email-email ini saya rasa secara sengaja dihantar untuk saya semak agaknya. Sebab saya tak buat apa-apa job opening pun.

 

Overall, persembahan susunatur ayat-ayat dalam email ada kemajuan daripada email-email yang saya terima sebelum ini. Menepati ciri-ciri ‘mini skirt’. Long enough to cover the subject and short enough to raise interest.

 

Email lengkap bersubjek, ada ayat pembukaan, huraian ringkas berkenaan matlamat menghantar email dan kata penutup penuh hormat.

 

Perkara terpenting dalam menghantar email untuk apa-apa tujuan sekalipun adalah bagaimana anda membuat orang yang membaca email itu merasa.

 

Orang akan lupa apa yang anda katakan, orang akan lupa apa yang anda lakukan, tetapi orang tidak akan lupa apa yang mereka rasakan.

 

Penggunaan bahasa Inggeris pula, tidak mencapai standard keInggerissan yang baik. Persembahan email dengan gaya bahasa broken English dalam email sebegini adalah seperti memakai mini skirt tetapi kainnya jarang. Nampak kemaluan.

 

Dik, sebelum hantar email dalam bahasa Inggeris, minta kawan-kawan yang terror English semak dulu. Kasi cukup rasanya.

 

Sekian.

 

1. Budak Australia. English ok as expected. Loud and clear.

 

2. It’s about there…. sikittt lagi.

 

3. Good composition. Minor grammatical errors. Dosa kecil. Tapi kalau dia compose email yang panjang boleh jadi dosa besar.

 

4. Keeping it simple. Nice. No sins but not attractive.

 

5. Typical English Malay. A lot to be improved. But I think if this particular applicant wrote in Malay, it’s  better.

 

6. Hentam saja. Good effort. But not there yet.

 

 

7. Trying to be a friend. I am not a friend. I am the boss. 

 

 

 

Diharap perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu anda dalam menghasilkan cover letter terbaik.

Sumber: blog.maukerja.my

CER KOMEN SIKIT