Hampir enam bulan berlalu, sejak kali pertama wabak Corona virus heboh diperkatakan di Wuhan, China kini sudah lebih empat juta rakyat di seluruh dunia dijangkiti wabak ini. Amerika Syarikat masih menduduki carta teratas dengan lebih dari sejuta rakyatnya dijangkiti.

Ekoran pandemic yang mencetuskan ketakutan dan kebimbangan malah dikatakan virus ini tidak akan hilang selama-lamanya, gabungan 62 buah negara terus mendesak China untuk berkata benar bagaimana virus ini boleh tersebar dan meminta agar satu penyelidikan bebas dilakukan.

Desakan dilakukan semalam di Majlis Kesihatan Sedunia (WHA) yang diadakan di Geneve, Switzerland . Bermula dari kebangkitan suara dari Australia, pendirian negara itu bagaimana dikecam oleh China dan menyifatkan ia sebagai dendam politik malah China berkata, mereka akan memboikot Australia jika permintaan itu diteruskan.

62 Negara  Desak China! Mahu Penyelidikan Bebas Ditubuhkan Bagaimana Virus Corona Boleh Tersebar

62 Negara  Desak China! Mahu Penyelidikan Bebas Ditubuhkan Bagaimana Virus Corona Boleh Tersebar

IKLAN

Namun “suara” itu ternyata telah berkembang dan disambut oleh negara lain seperti Jepun, Korea Selatan, Turki, Russia, Afrika Selatan dan Britain termasuklah Indonesia selain negara-negara Eropah.
Antara desakan yang disuarakan dalam gabungan 62 negara ini ialah penilaian yang tidak berat sebelah, bebas dan menyeluruh" dari "WHO dalam menyelaraskan tindak balas kesihatan antarabangsa terhadap Covid-19".

“Ada dokongan positif mengenai usaha ini dalam membantu dunia mempelajari untuk kesihatan global kata Menteri Luar Australia,Marise Payne seperti dilaporkan ABC.

IKLAN

"Ada dukungan positif untuk peninjauan independen terhadap pandemi untuk membantu dunia mempelajari pelajaran yang diperlukan untuk kesehatan global," kata Menteri Luar Negeri Australia Marise Payne seperti dikutip ABC.

Katanya lagi, Australia dan sejumlah negara Eropah yang bersama-sama mahukan satu penyelidikan yang bebas dan tidak memihak kepada mana-mana selain bersifat komprehensif,”katanya lagi.

IKLAN

Dalam pada itu, negara besar China ternyata tidak senang dan marah-marah dengan tindakan gabungan 62 buah negara ini. Menurut Kementerian Luar Negara China, terlalu awal untuk melakukan penyelidikan tentang asal usul dan bagaimana penyebaran virus corona ini yang telah menewaskan lebih 300,000 di seluruh dunia.

Mengutip dari Reuters, jurucakap Kementerian Luar Negara China, Zhao Lijian menyatakan kepada para wartawan dalam sidang akhbar di Beijing, sebahagian besar negara di dunia percaya bahawa pendemik virus corona belum berakhir.

Ya, sudah banyak negara yang bertanya, adakah penyebaran virus ini sebahagian dari konspirasi mengurangkan penduduk dunia atau ada teori lain.