Tidak dinafikan kepentingan memiliki takaful insurans mempunyai kelebihan dan kepentingan untuk melindungi diri serta keluarga jika berlaku musibah seperti sakit kronik, hilang upaya kekal, atau kematian.

Selain daripada mempunyai ‘tabung kecemasan’, iaitu simpanan wang yang ada, jika berkemampuan kita juga disarankan untuk mengambil insurans sebagai perlindungan diri. Terdapat pelbagai jenis insurans yang boleh diambil mengikut kemampuan bayaran setiap bulan bagi seseorang individu itu.

Namun, sebelum korang membuat keputusan untuk mengambil pelan insurans yang sesuai, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira. Berikut kami kongsikan lima soalan yang korang boleh tanya kepada penasihat takaful sebelum mendaftar bagi sebarang polisi insurans.

6 Soalan Yang Perlu Korang Tanya Sebelum Beli Insurans Perubatan
Foto: Scott Graham

1. Apakah perlindungan yang diberikan dalam pelan perubatan saya?

Kesemua pelan perubatan mempunyai satu ciri asas, iaitu bagi memberikan bantuan kewangan untuk kemasukan hospital, pembedahan atau rawatan. Terdapat dua jenis pelan kesihatan yang boleh korang pilih bergantung kepada keperluan.

Insurans perubatan jangka panjang, hospitalisasi, dan pembedahan: pelan perubatan asas yang melindungi kos hospitalisasi dan kos rawatan susulan.

Pendapatan hospital: pelan perlindungan kewangan yang memberikan korang pendapatan harian sekiranya diwadkan.

2. Adakah pelan perubatan ini memberikan perlindungan ke atas semua penyakit dan kecederaan?

Pelan perubatan melindungi kos perubatan penyakit kritikal. Walau bagaimanapun, kos perubatan yang tinggi boleh menggunakan keseluruhan liputan perubatan korang, meninggalkan korang dengan nilai yang kosong untuk perlindungan masa akan datang.

IKLAN
6 Soalan Yang Perlu Korang Tanya Sebelum Beli Insurans Perubatan
Foto: Vlad Deep

3. Adakah patut untuk korang ambil pelan yang paling murah?

Sebelum mengambil polisi insurans, korang kena tahu kos pelan atau premium bulanan yang perlu dibayar. Ia bergantung kepada tiga perkara iaitu jumlah potongan, insurans bersama dan had tahunan.

Potongan: Potongan adalah bayaran awal yang korang perlu dahulukan untuk semua penjagaan perubatan sebelum insurans diaktifkan. Pelan yang tinggi potongannya bermakna korang bertanggungjawab untuk bahagian yang lebih besar daripada kos penjagaan perubatan. Kesannya, korang akan membayar premium yang lebih rendah. Setelah potongan dilakukan, syarikat insurans akan membayar baki kos. Ini sangat ideal untuk mereka yang berdikari dan tidak mempunyai tanggungan.

Insurans bersama: Insurans bersama adalah peratusan caj perubatan yang korang bayar, manakala selebihnya dibayar oleh pelan perubatan. Sebagai contoh, korang mempunyai 20% insurans bersama, maka korang membayar 20% daripada bil perubatan dan pelan korang akan membayar baki 80%.

Had tahunan: Had tahunan adalah jumlah maksima yang korang boleh tuntut daripada syarikat insurans dalam setahun.

IKLAN

4. Adakah pelan perubatan korang akan melindungi keadaan kesihatan korang sekarang?

Perlu korang tahu, terdapat beberapa kondisi yang tidak termasuk dalam pelan perubatan dan ini dipanggil pengecualian khas (major exclusions). Pengecualian ini merujuk kepada kondisi kesihatan yang tidak dilindungi pelan seperti:

  • Penyakit yang sedia ada, seperti penyakit yang korang sudah tahu wujud sebelum bermulanya perlindungan perubatan yang baharu.
  • Rawatan atau pembedahan untuk penyakit-penyakit tertentu dalam 120 hari dari pelan
  • Pembedahan kosmetik/berkhatan/lensa pembaikan/rawatan gigi, melainkan ia diperlukan untuk merawat kecederaan daripada kemalangan

5. Perlukah korang membayar untuk hospitalisasi?

Walaupun syarikat perubatan menawarkan kad perubatan yang memberikan perlindungan dan akses mudah untuk rawatan, ia bukan satu jaminan bagi keseluruhan proses itu tidak melibatkan wang. Sesetengah hospital masih memerlukan bayaran muka depan atau caj pemprosesan.

6 Soalan Yang Perlu Korang Tanya Sebelum Beli Insurans Perubatan
Foto: Adhy Savala

6. Di manakah pusat perubatan yang dibiayai pelan insurans?

IKLAN

Ramai yang mungkin berfikiran bahawa jika mempunyai ‘medical card’, korang boleh mendapatkan rawatan percuma di mana-mana pusat perubatan. Sebenarnya ia tidak tepat kerana tertakluk kepada pusat perubatan yang telah termaktub di dalam pelan insurans kesihatan.

Diharap dengan perkongsian ini sedikit sebanyak dapat memberi pendedahan kepada orang ramai tentang perkara-perkara yang perlu diketahui sebelum membeli sebarang insurans kesihatan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

https://www.youtube.com/watch?v=hBLXZZKX8uc&t=148s

Show comments
IKLAN