foto Via Pexels

Darah haid dapat memberi penjelasan tentang kesihatan tubuh seseorang berdasarkan warnanya.

Menurut sebuah kajian yang dilakukan, jika darah haid boleh menentukan seseorang wanita itu sedang hamil atau pun tidak, sudah tentu ia juga bisa menjadi tali pengukur untuk menentukan kesihatan mahupun keadaan dalaman tubuh seseorang.

ARTIKEL BERKAITAN : Haid Tak Teratur, Petanda Korang Mungkin Ada Endometriosis. Alert Simptom Ini!

6 Makna Disebalik Warna Darah Haid, Petanda Tahap Kesihatan Wanita
Foto Via Pexels

So, penting untuk wanita memeriksa warna darah yang keluar setiap kali mereka datang bulan sebelum membuang tuala wanita yang telah dipakai kerana dengan cara itu, mereka boleh mengesan masalah-masalah yang mungkin berlaku pada tubuh badan.

Nak tahu ada berapa jenis warna darah haid dan maksudnya sekali? Jom semak 6 warna yang sudah dikenal pasti ini.

1. Merah muda

Anda mungkin mengalami anemia atau kekurangan darah. Namun, jika sudah berkahwin dan sedang dalam tempoh subur, ini merupakan tanda awal kehamilan.

2. Merah terang

IKLAN

Anda boleh menarik nafas lega sekiranya warna darah haid kelihatan merah terang kerana ia adalah sesuatu yang normal.

Namun, jika darah tersebut masih berwarna merah terang selepas lebih daripada lapan hari, anda perlu segera berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat perubatan.

3. Merah gelap

Jika mempunyai kitaran darah haid berwarna merah gelap yang tidak berhenti keluar seperti paip bocor sekitar pada hari kedua dan ketiga, jangan panik.

Situasi ini adalah normal kerana rahim sedang bekerja untuk mengeluarkan gumpalan darah tersebut.

IKLAN

Walau bagaimanapun, jika ia berlarutan sehingga hari keempat dan selanjutnya, kemungkinan rahim anda mempunyai tumor dan segeralah berjumpa dengan doktor.

4. Merah jingga

Jika darah haid berwarna seakan-akan merah jingga dan berbau kuat, mungkin kerana terdapat jangkitan faraj yang merubah warna darah haid. Terus berjumpa dengan doktor sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti ini.

5. Coklat gelap

Tidak perlu risau kerana situasi ini adalah normal. Kitaran dan warna haid bagi setiap wanita itu adalah berbeza. Jika warna haid anda berwarna coklat gelap, ia merupakan proses biasa pada awal dan penghujung kitaran haid.

IKLAN

Lepas ni setiap kali datang haid jangan lupa check setiap perubahan warna yang ada pada darah tersebut. Kalau langsung tak keluar haid pun bahaya juga.

Awas ya, jika bukan kerana hamil, mungkin ada sebab-sebab lain yang perlu anda ketahui. Segeralah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat daripada pakar.

BACA LAGI : Miss Universe 2012 Menahan Sakit Untuk Bertahun-Tahun. Girls! Alert Simptom Endometriosis

Sumber: powerhealthyt.com

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI