Walaupun nasi adalah makanan ruji atau pilihan makanan utama penduduk di Malaysia, roti juga bukanlah sejenis makanan yang jarang dimakan.
Ia mungkin boleh dikatakan makanan ruji kedua selepas nasi dan diambil setiap hari ketika sarapan oleh sebilangan besar rakyat Malaysia.

“Kembang Tekak”, Premis Kilang Roti Diserbu DBKL Tapi Tak Sangka Yang Ditemui…
Namun sesedap mana pun sesuatu makanan itu jika kebersihan tidak dijaga dalam operasi penghasilan makanan, tiada gunannya juga kan.

Memang mengejutkan, guess what?

Semalam, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dilaporkan telah melakukan serbuan di sebuah kilang roti di Taman Gembira dekat Jalan Kuchai Lama selepas didapati menggunakan air dari tandas yang kotor.

IKLAN

“Kembang Tekak”, Premis Kilang Roti Diserbu DBKL Tapi Tak Sangka Yang Ditemui…Sumber: @redzuanNewsMPB

Malah pihak DBKL juga mendapati, proses penyediaan makanan di premis dan bahan mentah dilakukan di atas lantai yang basah, kotor dengan sisa makanan serta dinding yang berdaki hitam.

IKLAN

Rata-rata netizen terkejut dengan penemuan dan pendedahan DBKL ini.
“Kembang Tekak”, Premis Kilang Roti Diserbu DBKL Tapi Tak Sangka Yang Ditemui…
Antara kesalahan lain yang didapati ialah pihak premis menggunakan peralatan dan kelengkapan memproses makanan dalam keadaan kotor dan usang selain daripada menggunaan sumber air dari tandas yang kotor serta terdapatnya kesan hurungan najis tikus dalam stor tempat penyimpanan peralatan dan bahan mentah.

IKLAN

Premis itu kemudiannya diarahkan tutup di bawah Perintah Penutupan Premis – Seksyen 11 Akta Makanan 1983 berkuat kuasa hari ini.

Okay, penulis terus rasa kembang makan roti tadi…huhu

Sumber :Twitter @redzuanNewsMPB