Semalam tular kes enam beradik berusia di antara 5 bulan hingga 14 tahun terpaksa tidur di dalam kereta secara berhimpit-himpit. Malah keluarga ini memilih sebuah stesen minyak di Rasa Hulu Selangor untuk meletak kenderaan.

Kesemua mereka tinggal di dalam kereta selepas tuan rumah menghalau dari rumah sewa berikutan ibu tidak mampu membayar sewa rumah yang tertunggak sejak beberapa bulan lalu.Menyedihkan ibu yang menjadi gantungan anak-anak ini telah diberhentikan kerja semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula. Ayah yang diharap menjaga mereka pula terus menghilangkan diri tanpa khabar berita dan langsung tidak menghulurkan duit belanja.

Dalam pada itu menerima twitter Lembaga Zakat Selangor (LZS) memberikan khabar berita gembira buat enam beradik ini di mereka tidak lagi perlu tidur berhimpit di dalam kereta sebaliknya sudah dibawa tidur di hotel budget di mana anak-anak ini boleh tidur dengan selesa dan tiada nyamuk.

6 Beradik Tidur Berhimpit Dalam Kereta Di Stesen Minyak, LZS  Hulur Bantuan

6 Beradik Tidur Berhimpit Dalam Kereta Di Stesen Minyak, LZS  Hulur Bantuan

6 Beradik Tidur Berhimpit Dalam Kereta Di Stesen Minyak, LZS  Hulur Bantuan

IKLAN

Menurut tweet LZS, seorang ibu muda, berusia 30 tahun tinggal di dalam kereta bersama 6 orang anak berumur 14, 10, 8, 3, 2 dan 5 bulan di stesen minyak Rasa, Hulu Selangor. Kesemua mereka dihalau keluar kerana sewa tertunggak beberapa bulan oleh tuan rumah.

Dimaklumkan juga, ibu muda ini dalam proses bercerai di mana suami sudah tidak balik lebih dari 4 bulan dan terus menghilangkan diri tanpa khabar berita sejak keluar rumah.

IKLAN

Dalam pada itu, pihak Lembaga Zakat Selangor sudah menyalurkan sumbangan kecemasan RM500 bagi menampung keperluan pemohon dan anak-anak sementara menunggu bantuan susulan dalam masa terdekat.

IKLAN

Hasil bancian mendapati, ibu enam anak ini layak didaftarkan sebagai asnaf fakir.

Antara bantuan lain yang akan disalurkan oleh LZS kepadanya ialah, deposit dan sewa bulanan rumah, bantuan kewangan bulanan, bantuan makanan bulanan serta bantuan perubatan (rawatan bulanan).

“Bantuan ini hasil dari zakat yang dibayar oleh orang ramai untuk membantu keluarga miskin seperti ini,”kata LZS dalam kenyataan tweet tersebut. Dalam pada itu, usaha sedang dilakukan oleh pihak ini pegawai zakat untuk mencari rumah sewa yang sesuai untuk keluarga ini. Jika tiada sebarang masalah, keluarga ini akan masuk ke rumah sewa terus. Gambar : Lembaga Zakat Selangor

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI