Sejak kebelakangan ini, ramai yang melepaskan ‘gian’ untuk pergi bercuti dengan melawat Pulau Langkawi selepas kerajaan memilih pulau lagenda berkenaan dalam projek rintis bagi program Gelembung Pelancongan untuk dibuka kembali kepada pelancong tempatan bermula 16 September lepas.

59 Staf Positif COVID-19, Hotel Terkemuka Di Langkawi Henti Operasi
Foto Via Kosmo

Terbaru, Pengarah Kesihatan Kedah Dr Othman Warijo memaklumkan bahawa sebuah hotel terkemuka di pulau berkenaan terpaksa menghentikan operasinya buat seketika selepas 59 pekerjanya disahkan positif COVID-19.

Malah beliau memaklumkan, jumlah mereka yang positif itu dikesan susulan ujian saringan COVID-19 ke atas 249 pekerja hotel serta anggota keluarga mereka.

IKLAN

“Mereka yang positif ini ada yang kuarantin diri di rumah, asrama pekerja dan juga PKRC (Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19),” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

IKLAN

Beliau berkata pihak pengurusan hotel bersetuju untuk menutup sementara operasi hotel terbabit secara sukarela demi keselamatan orang ramai, sekali gus mengekang penularan virus itu.

IKLAN

Melalui laporan BERNAMA lagi, hasil siasatan mendapati penularan jangkitan yang berlaku di hotel itu berpunca daripada kalangan penduduk tempatan dan bukannya melibatkan pelancong. Penularan jangkitan itu ialah di bawah kluster tempat kerja yang dikenali Dah Teluk Nibung.

Apapun, penulis harap korang yang melancong dan melawat ke Pulau Langkawi tu sentiasa mematuhi SOP yang telah ditetapkan kerajaan bagi membendung penularan virus COVID-19. Ke korang batalkan je perancangan tapi hotel dan tiket penerbangan dah bayar…???huhuhu

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI