Setiap manusia diciptakan berpasangan, termasuklah jodoh kita yang telah ditentukan oleh Allah SWT sebelum lahir ke dunia lagi.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud korang hanya perlu menunggu sehingga jodoh tu datang sendiri tanpa berusaha. Kalau duduk saja pun, jodoh tak datang bergolek tau.

Oleh sebab tu korang kena teruskan usaha untuk mendapatkan jodoh yang baik. Ada beberapa tempat yang korang boleh try untuk cari calon. Dah alang-alang tu boleh la cuci-cuci mata sikit, mana la tahu ada jodoh kan. Hiks!

1. Media sosial

Dah ramai juga yang bertemu jodoh di media sosial. Bermula dengan hanya saja-saja ‘add friend’ , siapa sangka perkenalan di media sosial boleh berakhir di jinjang pelamin.

Tapi, korang jangan pula suka-suka nak bagi maklumat peribadi pada mereka selagi belum betul-betul kenal. Selidik dulu latar belakang mereka dan kalau dah benar-benar yakin, barulah teruskan dengan usaha seterusnya.

IKLAN

2. Kenduri-kendara

Tak kisahlah kenduri kahwin ke, kenduri aqiqah atau mungkin birthday party kawan-kawan korang pun boleh jadi tempat untuk bertemu dengan ramai orang. Time ni la korang nak ‘usha-usha’ tetamu yang datang.

Kalau malu nak approach, mintalah bantuan tuan rumah untuk mempertemukan korang dengan calon pilihan tu. Tak salah gunakan orang tengah untuk memudahkan urusan.

3. Aktiviti sosial

IKLAN

Janganlah asyik duduk rumah je. Bila weekend try aktifkan diri dalam aktiviti sosial bersama masyarakat. Contohnya korang boleh join organisasi-organisasi sukarelawan atau pun sertailah fun run ke.

Selain daripada melakukan perkara berfaedah, di situ juga korang berpeluang untuk mengenali dengan lebih ramai orang.

4. Majlis ilmu

IKLAN

Kalau nak jumpa dengan orang yang baik-baik, rajin-rajinlah pergi ke majlis ilmu. Mungkin juga korang kenalan korang disana mempunyai adik atau abang/kakak, ini pun siapa tahu kalau calon-calon jodoh kan? Hehe..

5. Website cari jodoh

Jangan memperlekehkan agensi-agensi mencari jodoh sebab tak dinafikan, cara ini juga adalah antara yang paling berkesan untuk korang bertemu jodoh.

Ada ramai calon yang mendaftar, korang boleh pilih mana yang berkenan dan cuba untuk berkenal an. Kalau sesuai Alhamdulillah, tetapi kalau tak, usaha la untuk mencari lagi. Yang penting dah try kan?

Walau bagaimanapun, ini hanyalah sebagai ikhtiar untuk korang bertemu jodoh. Jangan putus asa selagi belum jumpa yang sesuai. Nak dapat yang terbaik kenalah sabar sikit.