Kehidupan sebagai seorang remaja biasanya sentiasa sarat dengan pelbagai aktiviti. Kalau bukan melakukan aktiviti fizikal pasti ada aktviti yang memerlukan kamu menggunakan otak dengan berkerja keras. Tahukah kamu bahawa menggunakan laman media sosial dalam tempoh beberapa jam boleh menyebabkan otak dan mata kamu mengalami kepenatan melampau?

Jadi masalah kurang tidur ini bukanlah satu perkara asing buat remaja. Apatah lagi buat kamu yang kini bergelar sebagai seorang pelajar universiti. Kalau kelas jam 8 pagi pastinya korang harus bangun awal untuk bersiap untuk ke kelas. Mungkin bagi lelaki tempoh bersiap itu sepantas Superman menukar sut superheronya tetapi bagi perempuan… well itu perkara lain yang mungkin Remaja boleh ulas kemudian hari. LOL

Kurang tidur sebenarnya sangat tidak elok untuk kesihatan. Apatah lagi jika perkara ini berlanjutan dalam tempoh yang lama. Mungkin korang tidak sedar sebenarnya korang sendiri tidak cukup tidur.

Tapi tubuh badan korang tidak dapat menipu. Jika ada salah satu daripada 5 petanda yang Remaja kongsi kali ini, itu bermakna korang kurang tidur!

1. Badan berasa sangat letih walaupun baru bangun tidur

Asyik ‘Snooze’ Alarm? Itu Salah Satu Tanda Tidur Tak Berkualiti

Tidur merupakan satu tempoh masa untuk badan dan otak kita berehat. Namun jika kamu bangun tidur dan masih berasa letih itu bermakna kamu kurang tidur. Maka dengan itu korang harus ubah masa tidur dengan kadar segera, Jangan biasakan diri dalam keadaan begini berpanjangan kerana ia boleh memudaratkan kesihatan.

IKLAN

2. Ada masalah untuk beri perhatian

Asyik ‘Snooze’ Alarm? Itu Salah Satu Tanda Tidur Tak Berkualiti

Jika beada di dalam kuliah susah nak beri fokus kepada pensayarah. Jika lebih teruk kamu akan berpeluh dingin dan sukar untuk berikan fokus sepenuhnya terhadap apa yang kamu lakukan. Usah paksa diri, sila pergi rehat dan tidur sekarang!

Artikel Berkaitan: 3 Petua Hilangkan ‘Misai’ Wanita Dengan Hanya 15 Minit

IKLAN

3. Set alarm lebih daripada satu

Asyik ‘Snooze’ Alarm? Itu Salah Satu Tanda Tidur Tak Berkualiti

Setiap pagi kamu ‘berperang’ dengan jam alarm. Bukan satu tetapi mungkin lebih daripada lima waktu alarm kamu set. Jika korang mempunyai waktu tidur yang mencukupi badan akan secara otomatik akan bangun sendiri pada waktu yang kamu ingini. Badan dan minda kita boleh dilatih untuk bangun pada waktu yang sama setiap hari dengan syarat tidur dalam jumlah masa mencukupi.

4. Tak boleh survive tanpa kafein

Asyik ‘Snooze’ Alarm? Itu Salah Satu Tanda Tidur Tak Berkualiti

IKLAN

Oleh kerana mengantuk kamu pasti akan mencari kopi kerana kononnya untuk elak daripada mengantuk. Kesan ‘kick’ kafein yang kamu ambil setiap hari menjadikan kamu perlu mengambilnya untuk lebih segar. Apa akata setiap pagi selepas bangun tidur minum air kosong. Jika kafein diambil berlebihan ia boleh menggangu jam tidur korang.

5. Badan tak mampu melakukan banyak aktiviti dalam sehari

Asyik ‘Snooze’ Alarm? Itu Salah Satu Tanda Tidur Tak Berkualiti

Ini petunjuk jelas yang kamu kurang tidur. Jika badan sudah penat memang korang tak dapat buat banyak aktiviti. Sedangkan rakan-rakan relaks sahaja teruskan hari dengan pelbagai aktiviti kamu sudah termengah mencari kerusi untuk duduk. Ingatlah walauoun masih muda remaja tetapi setiap orang memerlukan waktu tidur dan rehat yang mencukupi.

Jika korang ada salah satu tanda yang Remaja nyatakan di atas masih belum terlambat untuk berubah. Jom kita ubah gaya hidup untuk kesihatan fizikal dan mental lebih cemerlang!